Oblicz a1 i q w ciągu geometrycznym.
Szymon: a7+a3=120
a7−a5=96
To jest w układzie równań. Jak z tego wyjść ?
11 cze 17:34
Szymon: Proszę o pomoc.
11 cze 18:05
Mila:
Czy w pierwszym nie ma odejmowania?
11 cze 18:08
Szymon: tak jest odejmowanie, przepraszam. Potrafiłby ktoś coś zrobić ?
11 cze 20:23
Janek191:
Zastosuj wzór
an = a1*qn −1
11 cze 20:24
Szymon: Nie potrafię tego wyliczyć męczę się z tym od 14:30. Czekam aż ktoś by się pofatygował, żeby
móc przeanalizować.
11 cze 20:33
Mila:
a
7−a
3=120
a
7−a
5=96
a
1*q
6−a
1*q
2=120
a
1*q
6−a
1*q
4=96
a
1*q
2*(q
4−1)=120
a
1*q
2*(q
4−q
2)=96
=================dzielę stronami (są różne od zera)
| (q2−1)*(q2+1) | | 5 | |
| = |
| |
| q2*(q2−1) | | 4 | |
4*(q
2+1)=5*q
2}
4q
2+4=5q
2
q
2=4
q=2 lub q=−2
1) q=2 podstawiam do równania:a
1*q
2*(q
4−1)=120
a
1*2
2*(2
4−1)=120
a
1*4*15=120
a
1*60=120
a
1=2
==========
To samo otrzymasz dla q=−2
11 cze 20:46
Mila:
11 cze 21:22