wektory
Bartek: Czy mogę prosić o jakąś podpowiedź? Treść zadania: Obliczyć kąt pomiędzy wektorami a i b,
jeżeli wiadomo, że wektory p = 2a + b oraz q=−4a+5b są wzajemnie prostopadłe,oraz wektory a i
b mają tę samą długość.
Warunek prostopadłości znam. Długość a i b? |a|=|b|, ale co dalej? Jak to zadanie ugryźć?
Pomocy
11 cze 16:08
pigor: ..., widzę to np. tak :
p⊥q ⇔ p◯q= 0 ⇒ (2a+b)◯(4a+5b)= 0 i |a|=|b| ⇒ 8a
2+10ab+4ba+5b
2=0 i |a|=|b| ⇔
⇔ 13a
2+14a
2cos(a,b)=0 ⇒ 14cos(a,b)= −13 ⇔
cos(a,b)= −1314 ⇒
⇔
|∡(,b)|= arccos(−1314). ...
11 cze 16:24
Bartek: Ale tam jest q=−4a+5b, a poza tym iloczyn p◯g = −3, a powinien być 0
11 cze 16:33
Bartek: Okej, dobra, coś mi zaczyna świtać − dzięki.
11 cze 16:37
pigor: 
z tym minusem, zgoda, ale ja ślepy, zapytam gdzie ty widzisz u mnie to −3
11 cze 16:41
Bartek: Oj z tym −3, to ja u siebie dałem plamę, bo na początku źle skumałem − bo przecież −3 wychodzi
tylko wtedy, gdy a i b są prostopadłe, a przecież w tym zadaniu to powiedziane nie jest. Jest
tylko, że a i b mają długość tę samą.
11 cze 16:45
Bartek: Dziękować

Rozwiązałem
11 cze 17:00