potęgi
mateusz: 28x+2=2x2 * 4
x=8?
10 cze 18:40
Eta:
28x+2= 2x2+2 ⇒ x2+2=8x+2 ⇒ x2−8x=0 ⇒ x=0 lub x= 8
10 cze 18:50
mateusz: dziękuję

a jak obliczyć coś takiego
2
34?
to idzie tak "schodkowo" w góre, tzn. jest 2
3 i nad 3 jest jeszcze 4, nie umiem zapisać tego
tutaj więc postarałem się opisać
10 cze 18:57
Eta:
234= 281 bo 34= 81
10 cze 19:00
mateusz: czyli w takich przykładach potęguje się potęgę?
a w 22x+3 2 (do potegi drugiej)
10 cze 19:10
mateusz : W takim wypadku 2x+3 należy podnieść do kwadratu przy pomocy wz skr mnożenia?
10 cze 19:26
Eta:
Jeżeli w pierwszym zad. było (2
3)
4= 2
3*4= 2
12
a jeżeli było 2
34 to = 2
81
Napisz który zapis był ( bo ja duchem nie jestem

zad2/
(2
2x+3)
2 ? czy 2
(2x+3)2 ?
który zapis masz ?
10 cze 19:36
PW:
(23)4 = 84 = 4096, bo tak pokazują nawiasy, inaczej: 23·4 = 212 z tw. o potędze
potęgi.
234 = tak jak napisała Eta (bez nawiasów wedle reguły "najpierw potęgowanie" − żeby
wiedzieć do jakiej potęgi mamy podnieść dwójkę, najpierw musimy wykonać potęgowanie 34).
W zadaniu z 19:10 muszą być nawiasy, one pokazują kolejność działania.
Pewnie miało być
2(2x+3)2,
i wtedy masz rację.
10 cze 19:42
mateusz : W zad2 ta druga wersja
10 cze 19:42
PW: Siła złego na jednego.
10 cze 19:43
mateusz : Dziękuję wam Eta i PW
10 cze 19:43
mateusz : Jeszcze z ciekawości to w pierwszej wersji która napisała Eta w zad2 to należałoby zastosowac
wzór (a
n)
m=a
n*m?
10 cze 19:47
mateusz: ?
11 cze 14:54
olekturbo: tak
11 cze 14:55