matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1165,
1164
,
1163
,
1162
,
1161
,
1160
,
1159
,
1158
, ...,
całe
Zadania
Odp.
16
[N[ELO]]:
Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają się w punkcie (0;3) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych funkcji.
6
Blue:
Dla jakich wartości parametru m równanie: |x
2
−6x+8|+|x
2
−6x+5|=m
1
Jacek:
W grupie permutacji S
6
znaleźć σ spełniające warunek
0
Loreno:
Proszę o narysowanie funkcji sin(π/2 − x) i wytłumaczenie kolejnych przekształceń
4
Felix:
Mógłby ktoś pomóc? W dwóch workach znajduje się łącznie 56kg mąki. Jeżeli z pierwszego worka przesypać do drugiego jedną ósmą zawartości pierwszego worka, to w obu workach będzie taka
1
mutarexi:
Oblicz granice funkcji:
1
Mario:
1. Sprawdzic, które z przekształcen jest liniowe: a) L : IR3 − IR, L(x, y, z) = −x2 + yz;
2
Dany:
Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
2
olaa:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=f%28x%29%3D+%283%29^[%28x%29^%281%2F2%29%29]+%2B+%283%29^[%28-x%29^%281%2F2%29] czy dziedzina tej funkcji to tylko 0?
3
sosna:
25
025x
2
−2x−8
=
√
5
5
mod:
Ciężarek zawieszony na nici o długości L=1 m porusza się jednostajnie po okręgu w płaszczyźnie poziomej. Znaleźć okres obrotu ciężarka, jeżeli przy jego ruchu nić odchyla się od pionu o kąt
2
Hook:
Potrzebuję pomocy. Podaj przedziały, w których podana funkcja jest ciągła:
9
Paweł:
Rozwiązać następujący układ równań w liczbach naturalnych
x
= 180
y
(x,y) = 45
5
Tao-Tao:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujmy 4 cyfry bez zwracania i układamy je w liczbę 4−cyfrową. Ile można utworzyć liczb:
1
mutarexi:
Oblicz granice funkcji:
7
Julia:
:::rysunek::: Dany jest okrąg o środku O. Z punktu P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A oraz sieczną
6
papka:
Zbadać monotoniczność ciągu
√
n+5
−
√
n
.
5
Arek:
wITAM, mam problem. możecie pomóc mi rozwiązać zadanie :
3
Tao-Tao:
1) Na ile sposobów można 5 kobiet i 9 mężczyzn ustawić w szereg tak, aby: a) pierwsi stali mężczyźni, a potem kobiety
0
Tao-Tao:
Na ile sposobów można podzielić grupę 10 szachistów na dwie 5−osobowe drużyny tak, aby gracze A i B grali w tej samej drużynie?
4
Sara :
Proszę o pomoc
Oblicz pole równoległoboku
3
Marquiz:
lim
√
2n
2
−1
}+{
√
n
2
+3n+3
3
√
2n
3
−1
10
leo:
zad 7 http://www.math.uni.wroc.pl/~jwr/2013-14z/Analiza/lista1.pdf
2
Tania:
Co jest lepsze zonglowanie czy rozwiazywanie krzyzowek ?
4
kamczatka:
x
2
+x
2
=36 2x
2
=36
2
wojtek210696:
Łyżwiarz zakreśla na lodzie łuk o promieniu R=2m, poruszając się z prędkością v= 2m/s. Oblicz kąt pod jakim łyżwiarz musi się odchylić od pionu aby zachować równowagę.
1
tosia:
funkcja kwadratowa f ma miejsca zerowe których iloczyn to x1*x2=−12 p=1/2 a q=3,0625.
2
tosia:
suma miejsc zerowych funkcji kwadratowej wynosi 5 x1*x2=6
3
MADZIA :
Ile to będzie
? : Nie wiem jak to obliczyć
7
Seba:
1. Dla jakich n będzie spełniony warunek ?
5n + 8
|
−
5
4
| <
1
1000
4n + 7
1
czarna:
Proszę o pomoc Metodą eliminacji rozwiąż układy równań: ( metoda Gaussa)
1
mrhyde:
ktos pomoze rozwiazc to rownanie: tg
3
x−tg
2
x+tgx=1
75
Kamil:
Promień okręgu wpisanego w kwadrat o przekatnej d=6 ma długość: A)3
2
lawende:
wiedząc, że przybliżenie liczby 100 do potęgi −3/4 jest równe 0,031623, wyznacz przybliżenia liczb: 10 do −1/2
0
1906:
sin(45 +
α
2
)
sin(45 −
α
2
)
Wykaż, że
−
=
√
2
tgα
√
1−sinα
√
1+sinα
α∊(0,
π
2
)
2
Olka:
Liczę rząd macierzy − minorami. Mam macierz 3x3. Minor 2 stopnia jest niezerowy. Kilka z minorów stopnia 3 jest zerowych, kilka nie. W związku z tym czy rząd macierzy wynosi 3 czy 2?
12
czarna:
Witam. Jak rozwiązywać tego typu równania?
0
Ewa:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań (chociażby któregokolwiek nie mam o nich pojecia) :
3
Jacek:
5x
2
− 4x
= 0
7x
2
+9x
Dziedzina:
4
papka:
Udowodnij, że dla każdego n większego lub równego 3: 3
n
> n+8
8
Sandra:
Udowodnić że funkcja spełnia równanie: f(x,y)=xyln(xy). Jak to rozpisać ? resztę już sobie poradzę z obliczeniem
1
kamczatka:
:::rysunek::: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB miara kąta ACB jest równa 2α. Promień okręgu
2
marcin:
0
nieznany:
Proszę o pomoc: Sporządź wykres funkcji:
2
tosia:
suma miejsc zerowych funkcji wynosi: x1+x2=−2,5 a iloczyn −1,5 do wykresu funkcji należy punkt A(1,4)
1
tosia:
suma miejsc zerowych funkcji wynosi: x1+x2=−2,5 a iloczyn −1,5 do wykresu funkcji należy punkt A(1,4)
1
brunetka:
Dana jest funkcja:
4
Derwas:
Sporządź wykres funkcji wykładniczej: 3
x−3
− 2
4
Belfegor:
4*sin
2
x−4*|cosx|−1>0 Nie wiem nawet od czego zacząć... Pewnie zamienić najpierw sinus na cosinus z jedynki tryg. ale
1
micz:
Jakie podstawienie zrobić do tej całki
2
Ja:
rozwiąż równanie graficznie: 6−I4−xI = I2−3xI
0
Piotr 10:
:::rysunek::: Dany jest czworokąt ABCD .Niech S będzie punktem przecięcia jego przekątnych. Udowodnij, że
4
Salt:
(sin
2
35 + sin
2
55 − 4tg30) : cos45 − 2
0
justyy3:
Dana jest funkcja f określona wzorem : f(x)=3x
2
+(2m−2)x+m
2
+5m−6. Zapisz wzór funkcji g(m), która każdej liczbie m∊R przyporządkowuje sumę odwrotności dwóch różnych miejsc zerowych
3
PuRXUTM:
hej
mam takie pytanie, czy ciało zero jedynkowe to ciało
bo zatrzymałem się właśnie nad
4
Jacek:
9+x
+ 6 = 0
2x+5
1
Monika:
6
Dana jest funkcja f(x)=
− 3. Napisz równanie o środku w punkcie przecięcia się
x−3
asymptot wykresu funkcji f, mającego dokładnie dwa punkty wspólne z wykresem funkcji f.
8
aaaa:
losujemy liczbe dwucyfrowa. oblicz prawdopodobienstwo zdarzen a) liczba jest parzysta
8
Weronika:
Trójkąt równoramienny ABC jest wpisany w okrąg (x +2)
2
+ (y − 2)
2
= 20. Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego trójkąta, jeśli jego podstawa AB jest zawarta w prostej y = 1/2x + 3.
3
ewa:
√
x
2
−14x+49
2x+3
=
9
2x
2
+5x+3
2
leo:
jak to roziązwać?(2
2
n+1
−1)*(2
2
n+1
+1)
10
Gustlik:
:::rysunek::: Na uśmieszki:
3
Cola:
Hej gdzie znajde statystyke opisowa na tej stronie? Nie moge nigdzie znalezc
2
Blue:
Dla jakich wartości parametru m równanie: |x
2
−6x+8|+|x
2
−6x+5|=m
4
KOZA:
Wpłacono do banku , oferującego oprocentowanie 4,4% w stosunku rocznym sumę 12000 zł. Jaką kwotę otrzyma klient po upływie 3 miesięcy po potrąceniu podatku (20% odsetek ) ?
10
lolita:
w pudełku jest 25 losów w tym 5 wygrywających, losujemy po 2 losy bez zwracania,jakie jest prawdobodobieństwo wylosowania conajmniej jednego losu wygrywającego.
10
Alusia:
log
3
(x−1)
2
=2 a jak to rozwiazac?
2
cbk:
:::rysunek::: Mam do obliczenia granice funkcji:
6
martyyyyyna:
WIELOMIANY : a) W(x) = 3x
3
+x
2
−6x−2
4
nikki:
:::rysunek::: Wewnątrz trapezu prostokątnego ABCD zbudowano trapez do niego podobny(zob.rysunek).
6
kamczatka:
W ostrokątnym trójkącie równoramiennym ramię ma długość 61, a wysokość poprowadzona do ramienia ma długość 11.
2
Arqc:
niech f:R→R
2
bedzie odwzorowaniem okrselonym wzorem f(x)=(x+2, 2x+1)
2
logarytm:
log8 − log5 + log10 − 3log2
3
JKZ:
Proszę o w miarę szybką pomoc
1
Artur:
Czy macie tak ze na studiach nadal myslicie kategoriami z liceum badz technikum co w 95% sytuacjach sprowadza sie do tego ze nie ma sie racji. No i jak sie tego wyzbyc ?
1
megi:
(4,5 * 1
2
3
+ 3,75) *
7
135
1−
10
27
:
5
6
4
Mati:
Wyznacz parametr a dla których funkcja jest ciągła : ▯ 2x−a x≤2
11
qwewq:
1
∑
√
n
3
−n
2
+1
27
kasia:
w urnie mamy 30 losow w tym 6 jest wygrywajacych. wyciagamy 3 losy. jakie jest prawdopodobienstwo ze:
6
Blue:
Dla jakich wartości parametru m równanie: (m−2)x
4
−2(m+3)x
2
+m+1=0 ma cztery różne pierwiastki
9
qu:
−2x+3
f(x)=
2x+5
narysuj
7
D. d:
Dane są trzy płaszczyzny 2x + 3y − 4z + 5 = 0, 2x −z +3 = 0, x+y−z=0. Przez krawędź przecięcia L dwóch pierwszych płaszczyzn poprowadzić taką płaszczyznę, której krawędź przecięcia z
3
V.Abel:
Witam, mam ogromną prośbę o wytłumaczenie jak rysuje się i jak rozwiązuje się, aby dojść do wyniku, który można zobrazować takie funkcje:
8
agatagata:
x*y=84 (x−7)(y+2)=84
71
bezendu:
Prawdopodobieństwo
5
logarytm:
log8 − log5 + log10 − 3log2
4
zielony:
d2=a
2
+2a
2
wyznacz d
2
agatagata:
w czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trase dl. 84. podzielili ta trase na orowne odcinki i codziennie przejezdzali wyznaczony odcinek.gdyby na przebycie calej trasy
18
pomocy algebra:
z
5
=(1+i
√
3
)z ( to 'z' jest zespolone nie wiem jak dać kreskę nad 'z')
29
Radek:
Jedno z miejsc zerowych trójmianu f(x)= x
2
+px+q jest równe −1. Znajdź związek między p i q
4
ania:
st. licznika
stopien licznika = stopniowi mianownika ⇒
st. mianownika
stopien licznika < stopniowi mianownika ⇒ 0 stopien licznika > stopniowi mianownika ⇒ +/−
∞
3
Maciej:
lim
x→−1
−
2x
x+1
. Jak widzimy jest to granica lewostronna , podczas podstawienia −1 wyjdzie takie coś[
−2
0
]. Wiem,że mam określić jakie to jest 0, według mnie wychodzi 0
+
6
Satek:
Proszę o wytłumaczenie a nie sama odpowiedz mam niedługo kolokwium i chciałbym rozumieć
1
GeoGeo:
:::rysunek::: Witam, mam problem i szukam pomocy.
6
alina:
wykaż że równania : 2
x
−x
2
=0
2
rysiu:
a
2
+2a
2
=?
9
kamczatka:
Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy i odcinek łączący środek podstawy ze środkiem ramienia mają długość 1. Oblicz długość podstawy trójkąta.
1
Siti:
Witam. Mam taki oto problem. Jeżeli wyznaczam funkcję odwrotną do arcsin, arccos, arctg czy arcctg, to
5
kamczatka:
Jaka jest zależność na boki w trójkącie prostokątnym? Bo mam takie zadanie sprawdź czy podane liczby są długościami boków trójkąta pitagorejskiego
1
Aga:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania. Ile różnych liczb można otrzymać mnożąc dwie lub więcej liczb spośród: 3, 4, 4 , 5, 5, 6, 7, 7,
5
qu:
m
y=
+q
x−p
co oznacza m w tym rówaniu funkcji wymiernej ?
1
Mati:
Jak obliczyc taką granicę ?
√
x+9
−3
lim
x→ 0
+
x
7
Alusia:
narysuj wykres f(x)=9x−x
2
z wykresu odczytaj a. ZW b. przedzialy monotonicznosci c. przedzialy w ktorych f(x)>0 f(x),0
1
xyz:
rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania a) W(x)=x
3
−x
2
+x−1
0
patunia:
sa podane 4 wyrazy ciagu arytmetycznego a3=23 , a7=55 a9=71 a13=103. Czy liczba 2005 jest wyrazem tego ciągu? odpowiedz uzasadnij
1
Chloe:
Liczby x
1
i x
2
są pierwiastkami równania x
2
−1000+4=0. Wykaż, że liczba:
1
Beti:
Walec ma wysokośc 6 i objętość 3600pi. Oblicz pole całkowite walca
7
Kiwi:
z
4
+5z
2
+4=0
2
Barbara:
x
5
−2x
3
+x=0
2
As:
W trójkącie o wierzchołkach a=(5,6) b(6.5) c,(0.0) przeprowadź wysokość z wierzchołka C . Napisz równie prostej zawierającej tę wysokość i oblicz jaka ma długość
3
kamczatka:
http://matematyka.pisz.pl/forum/18666.html
1
leo:
nierówność średnia geometryczna i arytmetyczna ? jak się do tego zabrać? nie mam pomysły
1
qbis:
a) an= (−
2
3
)
n
+
n
√
5
b) an= (−1)
n
: 3n+2
6
Hajtowy:
Hejka
1
Evisando:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Podać rozkład zmiennej losowej X definiowanej jako liczba wyrzuconych szóstek.
5
Mati:
granica funkcji:
4x+2
lim
x→ −2
−
x+2
Jak to rozwiązać ?
14
Radek:
Czy do prawdopodobieństwa trzeba znać prawa De Morgana ?
2
POMOCY :
Doprowadź do najprostszej postaci : k(k
2
−k+1)−(2k−1)
2
−(3−k)(3+k)
6
marcado:
Witam, mam pewien problem z wydawałoby się łatwym zadaniem z wielomianów, jednak pamięc zawodzi...
4
Barbara:
x
4
+x
2
−6x+4=0
8
Maćko:
Mógłby mi ktoś pomóc w obliczeniu takiej granicy
0
DeDee:
Zdarzenia A,B,C są takie, że
3
icoverty:
Witam, nawiązując do zadania:
6
Karolina:
cześc mam taki problem z zadankiem z trygonometrii wiedząc że α i β ∊(0,
π
2
) i sinα=
1
√
10
i tgβ=
4
3
wykaż że 2α+β =
π
2
3
mrhyde:
mam szybkie pytanie: log o podst.1 z 2 to 0?
7
alina:
wykazać że równanie x
3
−3x+1=0 ma pierwiastek z przedziału <1,2>
2
Kiwi:
Dlaczego jesli ma liczbe zespolona w posaci np: z
6
=(2+4i)
6
4
alina:
x+8
limx→
∞
(x−2)
2
1
Owca:
Witajcie, mam takie zadanie, mam rozwiązać równanie |2x2−3|=|3x2−7| Dobrze już nie pamiętam jak to powinno się rozwiązywać, gdy wartość bezwzględna jest po dwóch stronach równania. W
7
POMOCY :
x+3
3x+1−
>4x −2
4
17
ona:
Liczba 9
log
3
16
jest rowna
5
kamil:
1. Oblicz sumę ciągu geometrycnego : 2−4+8....+2048
1
Madzik:
Wagonik rollercoastera przebywa kolejno zagłębienie toru o promieniu 30 m, a następnie wypukłe wzniesienie o takim samym promieniu.Zakładając, że szybkość wagonika nie ulega zmianie i
2
pomocy algebra:
Wyznaczyć współrzędne rzutu prostopadłego punktu (0,7) na prostą x+2y+3=0
13
DeDee:
2
4
2
Zdarzenia A,B,C są takie, że P(A)=
P(B)=
P(C)=
5
5
5
W takim wypadku: A∪C=B − to prawda
2
john2:
log
3
(log
9
x) = log
9
(log
3
x) Witam. Prosiłbym o sprawdzenie mojej wersji rozwiązania następującego zadania:
1
Ag166:
log
5
120+(x−3)+log
5
(0,2−5
x−4
)=2log
5
(1−5
x−3
)
0
kamil:
wyznacz pięć początkowych wrazów ciągu danego wzorem ogólnym i rekurencyjnym
2
kamil:
kwotę 10000 zł złożono na roczną lokatę terminową o stałym oprocentowaniu p%. Po roku od dochodu z lokaty zapłacono 20% podatku i okazało się , ze na koncie lokaty jest 10 400zł.
2
Aleksandra:
Nie jestem pewna, jak rozwiązać ten przykład: ∫x
2
−1/x+1; najpierw ponoć trzeba rozłożyć licznik ze wzoru skróconego mnożenia na ∫(x−1)(x+1)/x+1; ale co dalej?
8
POMOCY :
k(k
2
−k+1)−(2k− 1)
2
− (3−k)(3+k)
5
mamuśka:
wystarczą tylko wyniki, chcę sprawdzić czy dobrze zrobione
12
Aga:
proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania.Punkty A(−1,4)oraz B(0,2) są końcami odcinka AB. Wyznacz równanie symetralnej tego odcinka
10
monia:
2x1 + 4x2 ≤ 800 1x1 + 1x2 ≤ 500
2
czarna1234:
2x + 6 ≤4 |y − 2| < √2 − 1
1
ewelcia003:
3. Oblicz: a) log 5 + log 8 – 2 log 2 =
7
jerey:
sprawdź czy funkcje są rowne,gdy: f(x)=
√
3x+5
√
x−7
i g(x)=
√
(3x+5)(x−7)
1
Viel:
:::rysunek::: rozwiąż równanie graficznie:
2
Blue:
(3m+1)x
2
−x +7 = 0 Jak to rozwiązać
1
Jagoda:
1.Znajdz sumę,część wspólną oraz różnice A/B i B/A dla zbiorów A=<−3,5), B= (1;5> 2. Znajdz przybliżenie liczby siedem dziewiątych z dokładnościa do 0,1. Podaj błąd bezwzględny
1
karola:
udowodnij zbieznosc ciagu ∑x
n
=a
n
/2
k
gdzie przy znaczku sumy na dole jest k a na gorze n. dodatkowo ciag an jest ograniczony.
7
mamuśka:
poprosiłabym jedynie o wynik, bo chcę się upewnić czy zadanie jest poprawnie zrobione
1
ewelcia003:
Oblicz (3³ : 3−½)−2 • 35 ) =
1
malinka20mwo:
:::rysunek:::
2
Ja:
równanie z wartością bezwględną − funkcja liniowa rozwiąż równanie graficznie:
19
jo;la:
Rozwiąż rónanie :
x
2
−5x−6
a)
=0
x−2
3x+4
x+8
b) U
=
x+2
x+5
1
Blue:
Dla jakich wartości parametru m równanie: x
4
+(m−2)x
2
+4 = 0 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste?
9
[N[ELO]]:
Jak narysować: f(x)=|x|−|x−1|
20
monia:
:::rysunek::: Większy okrąg na rysunku przedstawionym obok ma promień 1,1 cm, a każdy z mniejszych okręgów ma
2
124:
dany jest układ równan z parametrem
1
mila:
Wiedząc, że:
2
kamczatka:
Ramię trójkąta równoramiennego jest trzy razy dłuższe niż podstawa trójkąta. Wykaż że sinus kąta między ramionami trójkąta jest trzy razy mniejszy niż sinus kąta między ramieniem i
3
liza:
a) znajdź punkty w których wykres funkcji y = − 3/4 x − 1 1/2 przecina osie układu współrzdnych.
3
Blue:
Znacie jakąś stronę, na której znalazłabym dobre objaśnienie przekształcania wykresu funkcji w wartością bezwzględną?
2
Elixir:
Sześcian pomalowano a następnie rozcięto na 1000 jednakowych sześcianików, które wrzucono do pudełka i wymieszano. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania jednego sześcianika, który
2
Alusia:
zad1. na przystanku stoi 10 osob.Podjezdza tramwaj zlozony z trzech wagonow. Jakie jest
12
Rafal:
z
2
+(1−2i)z−2i=0
1
Dawid:
zadanie brzmi: wyznaczyć funkcję f
−
1 , jezeli: f(x)=log
2
(4
x
−4)
10
JA:
Cześć
Proszę o pomoc przy zadaniach: 1. Wiedząc, że wektory U=[2, −1] oraz v= [−3,2], wyznacz współrzędne wektora w, a nastepnie
1
ryba:
mam pytanie, czy przy obliczaniu wyznacznika macierzy, gdy chce się wyzerować liczby to można mieszać raz wierszami, raz kolumnami? czy tylko albo wierszami albo kolumnami?
8
jk:
sin(x+pi/3)sin(x−pi/3)=−1/2 w przedziale <0,2pi>
12
olkaq:
Czy mógłbby mi ktoś zrobić takie zadanie (Są to zadania ze sprawdzianu ktory pisalem godzine temu):
3
Karola:
f(x)=(x
3
+2x
2
−5x+1)e
x
5
MM:
Rozwiąż nierówność − 20x
2
− x + 1 > 0
4
[N[ELO]]:
Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań układu nierówności. Nie wiem które to np poniżej a które powyżej. chodzi o funkcję liniową rosnącą i malejącą. Proszę o pomoc. Nie wiem
1
jk:
Proszę o pomoc z tym równaniem, o jakąś podpowiedź chociaż..
3
kamil :):
pewnie banalne ale nie wiem od czego zaczac .;x
5
iza:
Jak podzielic (x
8
)/(5x
2
+2) Moglby mi to ktos rozpisac? Bylabym bardzo wdzieczna
1
brunetka:
Podaj wzory funkcji odwrotnych do funkcji: f(x)= 3x+5
1
Karola:
1+ln x
f(x)=
4x
53
Bartek:
Pytanie teoretyczne. Jakie po kolei ogólne kroki muszę podjąć,aby wyznaczyć zbiór liczb zespolonych spełniających np taki warunek:
15
DeDee:
Na prostej o równaniu y=x−1 wyznaczono taki punkt , aby pole trójkąta wierzchołkach M ,A(2,1), B(5.2) było równe 5. Wtedy
0
Jaruś:
Wyznacz dziedzine : 1)
2
malinka20mwo:
Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α, mając dane cos α=
√
3
/4.
3
Azazello:
(R
+
,*) (R
+
,*), a*b=a
b
0
malinka20mwo:
W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 10 cm. Znajdź pole i obwód tego trójkąta, wiedząc że kąt przy podstawie wynosi 30 stopni.
140
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
3
[N[ELO]]:
Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami przeciwnymi. Wykresy tych funkcji przecinają się w punkcie (2;4) i wraz z osią OX ograniczaja trójkąt o polu 12. Wyznacz wzory tych
0
slony:
1. Na okregu o promieniu 2 opisano trapez o katach 45 30 . Oblicz pole i obwod trapezu.A 2. Dany jest trojkat ABC w ktorym |AB|= 10 |AC|= 6 |BC| = 12 . Wyznacz dlugosci srodkowej ad i
7
0523:
wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej f(x) jeśli : a)x
3
/x
3
−8
0
Aga:
Punkty A (−1,4) B (0,2) są końcami odcinka AB. Wyznacz równanie symetreycznej tego odcinka.
1
Krzysiek:
prosze o pomoc w rozwiazaniu rownania
5
alfa i omega:
Jest w stanie mi ktoś pomóc z geometrią wykreślną? chodzi o narysowanie przekroju i rozwinięcia graniastosłupa ściętego
8
karolinaaa:
Sprawdź czy punkty A(0,−4) B(2,0) C(202,400) są współliniowe
5
Magda:
na jakiej wysokoci zaczyna ladowac samolot zeby nie bylo turbulencji, reszta danych własna.
3
[N[ELO]]:
Jak narysować? f(x)=x−|x|. jak rysować z wartością bezwzględną?
4
martakos:
Cześć, nie do końca rozumiem funkcje cyklometryczne. Czy ktoś pomoże rozwiązać:
8
stawemi:
Mam problem z jednym przykładem ze zbiorów (A∩B)/[(A∪B)\C] = A∩B∩C
4
Agnieszka:
Etapy obliczania extremów 2x
3
−9x
2