matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz funkcję odwrotna
Dawid:
zadanie brzmi: wyznaczyć funkcję f
−
1 , jezeli: f(x)=log
2
(4
x
−4)
21 lis 21:25
Rafał28:
2
y
= 4
x
− 4 4
x
= 2
y
+ 4 x = log
4
(2
y
+ 4) f
−1
= log
4
(2
x
+ 4)
22 lis 16:37