Jak narysować:
[N[ELO]]: Jak narysować:
f(x)=|x|−|x−1|
22 lis 17:19
[N[ELO]]:
22 lis 17:26
Krzysiek: rozważ przypadki:
x≥0 i x−1≥0
x≥0 i x−1<0
x<0 i x−1≥0
x<0 i x−1<0
22 lis 17:31
[N[ELO]]: mam:
f(x)=1 DLA x>=0 i x>=1
f(x)=2x−1 DLA x>=0 i x<1
f(x)=−2x+1 DLA x<0 i x>=1
f(x)=−1 DLA x<0 i x<1
i właśnie nie wiem co dalej
22 lis 17:35
Krzysiek: weź części wspólne tych przedziałów
x≥0 i x≥1 czyli x≥1
zatem dla x≥1 f(x)=1
22 lis 17:39
[N[ELO]]: dla 3 przypadku nie ma?
22 lis 17:41
Krzysiek: tak,
22 lis 17:42
[N[ELO]]: a mam jeszcze pytanie. Jakie zbiory są najlepsze do matury rozszerzonej? wg cb
22 lis 17:45
Krzysiek: zbiory zadań? nie wiem.
22 lis 17:50
[N[ELO]]: :(
22 lis 18:02