Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla k= -3
POMOCY : k(k2−k+1)−(2k− 1)2 − (3−k)(3+k)
22 lis 19:06
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem?
22 lis 19:09
POMOCY : nie wiem jak to zapisać w najprostszej postaci, z matmy jestem całkowita noga
22 lis 19:13
sushi_ gg6397228:
umiesz mnozyc liczbe przez "nawias" ?
22 lis 19:14
POMOCY : umiem ale mam problem z pierwszym nawiasem przyznam że nie wiem ile będzie k * k
2
22 lis 19:18
sushi_ gg6397228:
x*x2 = ...
3*32=...
22 lis 19:19
POMOCY : ja na prawdę nie rozumiem tego przykładu i to co teraz napisałeś/łaś nie jest dla mnie
zrozumiałe.
22 lis 19:23
sushi_ gg6397228:
masz to policzyc
i potem zastonowic sie nad swoim zadaniem
22 lis 19:24
Hajtowy: k(k
2−k+1) = k
3 − k
2 + k
Resztę potrafisz. Wzory skróconego mnożenia oraz każdy z każdym. Wybierz co lubisz
22 lis 19:46