układ równań z parametrem
124: dany jest układ równan z parametrem
2x1−x2+3x3=−7
x1+2x2−6x3=m
mx1+5x2−15x3=8
a)znaleźć jego rozwiązanie i dokonać sprawdzenia dla m=5
b)zbadać rozwiązalność układu i podać rozwiązania (gdy istnieją) dla m≠5
chodzi mi o ogólny schemat, jak to zrobić, gdyż nie wiem, czy od razu mam za m podstawić 5 i
szukać rozwiązania, czy najpierw obliczyć rząd macierzy, później rząd macierzy rozszerrzonej,
itd i na końcu, gdy bede miała rozwiązania podstawić za m=5 ....
dziekuje za pomoc
21 lis 23:49
124: ?
22 lis 17:41
Krzysiek: doprowadź macierz do postaci schodkowej korzystając z metody eliminacji Gaussa,
22 lis 17:47