sila jako przyczyna zmian ruchu
Madzik: Wagonik rollercoastera przebywa kolejno zagłębienie toru o promieniu 30 m, a następnie wypukłe
wzniesienie o takim samym promieniu.Zakładając, że szybkość wagonika nie ulega zmianie i
wynosi 54km/h, oblicz:
a) różnicę wartości sił nacisku pasażera wagonika w najniższym punkcie zagłębienia i w
najwyższym punkcie wzniesienia, przyjmując, że masa pasażera wynosi 60 kg;
b) z jaką szybkością musiałby się poruszać wagonik, aby w najwyższym punkcie toru nie wywierać
nacisku.
21 lis 21:32
Cejlon: Na wagonik na zakrzywionych torach ruchu będzie działać siła dośrodkowa, lepiej znana pod
pojęciem siły odśrodkowej. Kiedy wagonik jest w zagłębieniu wyobrażasz sobie, że porusza się
wewnątrz pętli i znajduje się na jej dnie, wtedy Fnacisku=Fciężkości+Fodśrodkowa(wzór na siłę
dośrodkową). Kiedy wagonik jest na wzniesieniu, to tak jakby poruszał się po zewnętrznej
stronie pętli i i był na jej czubku, Fnacisku=Fciężkości−Fodśrodkowa. W podpunkcie b Fn=0,
zatem Fc=Fod.
22 lis 20:31
daras: siła dośrodkowa działą w układzie inercjalnym a w nieinercjalnym−odśrodkowa bezwładności
nie można stosować obu tych pojęć jednocześnie

przy wzniesieniu wypukłym siła odśrodkowa równoważy część ciężaru i nacisk jest mniejszy Q−F
r
przy przejeździe przez zagłębienie oru odwrotnie, nacisk jest większy Q+F
r
| | mv2 | |
Q = mg ≈ 600 N, Fr = |
| = 450 N |
| | r | |
28 lis 20:44