proszę o pomoc w rozwiazaniu:Punkty A(-1,4)oraz B(0,2) są końcami odcinka AB.
Aga: proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania.Punkty A(−1,4)oraz B(0,2) są końcami odcinka AB. Wyznacz
równanie symetralnej tego odcinka
z góry dziekuję
22 lis 17:14
Aga: obliczyłam srodek s= 3/2,1 oraz współczynnik kierunkowy prostej a=2/5 i nie wiem co dalej
22 lis 17:29
Janek191:
Środek źle obliczony !
22 lis 18:36
Janek191:
Środek źle obliczony !
22 lis 18:37
22 lis 18:40
Janek191:
Współczynnik kierunkowy pr AB :
| | y2 − y1 | | 2 − 4 | | −2 | |
a1 = |
| = |
| = |
| = − 2 |
| | x2 − x1 | | 0 − (−1) | | 1 | |
Symetralna odcinka AB , to prosta prostopadła do pr AB przechodząca przez jego
środek.
a
1*a
2 = − 1
− 2*a
2 = − 1 ⇒ a
2 = 0,5
y = 0,5 x + b
2
3 = 0,5 *( −0,5) + b
2
3 + 0,25 = b
2
b
2 = 3,25
Odp. y = 0,5 x + 3,25
=================
22 lis 18:52
Mila:
II sposób
Punkty A(−1,4)oraz B(0,2) są końcami odcinka AB.
Symetralna odcinka AB jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od końców tego
odcinka.
P(x,y)
√(x+1)2+(y−4)2=√(x−0)2+(y−2)2 ⇔
x2+2x+1+y2−8y+16=x2+y2−4y+4⇔
2x−4y+13=0
22 lis 19:04
pigor: ..., dane punkty A(−1,4) , oraz B(0,2) , to SAB= (−12,3) , oraz
u= AB=[1,−2] ⊥ n =[2,1] zatem np.
2(x+12)+1(y−3)= 0 ⇔ 2x+y−2= 0 − szukane równanie symetralnej odcinka AB.
22 lis 19:06
pigor: hmm, o

.. , no to muszę poszukać, co u mnie nie tak
22 lis 19:10
pigor: ... kurcze pokręciło mi się .
22 lis 19:11
pigor: ..., oczywiście to wektor AB= [1,−2} jest wektorem normalnym
szukanej symetralnej , więc
1(x+12)−2(y−3)= 0 ⇔ x−2y+6,5=0 /*2 ⇔ 2x−4y+13= 0 ; przepraszam .
22 lis 19:15
Aga: Dzieki za poprawkę, mozesz jeszcze podpowiedziec co dalej mam obliczac i w/g jakich
wzorów.dzieki
22 lis 19:15
Mila:
Aga, czego jeszcze nie wiesz?
Masz równanie symetralnej u Janka − postać kierunkowa.
U mnie i pigora − postac ogólna.
22 lis 19:45