Funcja kwadratowa
olkaq: Czy mógłbby mi ktoś zrobić takie zadanie (Są to zadania ze sprawdzianu ktory pisalem godzine
temu):
1. Liczbe dodatnią a przedstaw w postaci sumy dwoch liczb tak aby suma szesciannaow tych liczb
byla najmniejsza.
2. Wyznacz rzeczywiste wartosci parametru m dla ktorych oba rozwiazani a rownania mx2 − (m2 +
m +1)x m+ 1 = 0 są wieksze od 1.
3. Oblicz dla jakich wartosci paramatru m wartosc funkcji f(x) = (2m + 1)x2 + (m−1)x + 3m są
dla kazdego rzeczywistego x mniejsze od odpowiednich wartosci funkcji g(x) = (1 − m)x+3
22 lis 10:52
5-latek: No to napisz jak rozwiazales .OK?
22 lis 10:59
Janek191:
z.1
a > 0
a = x + y ⇒ y = a − x
więc
x
3 + y
3 = ( x + y)*(x
2 − x*y + y
2) = a*( x
2 − x*( a − x) + ( a − x)
2)
x
3 + y
3 = a*( x
2 − a x + x
2 + a
2 −2a x + x
2) = a*( 3 x
2 − 3a x + a
2)
więc
S( x) = a*( 3 x
2 − 3a x + a
2)
Trzeba sprawdzić kiedy f(x) = 3 x
2 − 3a x + a
2) przyjmuje najmniejszą wartość .
3 > 0 − ramiona paraboli skierowane są ku górze, więc f przyjmuje najmniejszą
| | 3a | |
wartość dla x = p = |
| = 0,5 a |
| | 6 | |
zatem
x = 0,5 a i y = 0,5 a
Odp. a = 0,5 a + 0,5 a
===================
22 lis 11:18
PW: f(x) = x
3+(a−x)
3 = x
3 + a
3 − 3a
2x + 3ax
2 − x
3 = 3ax
2−3a
2x + a
3
Funkcja kwadratowa
(1) f(x) = 3ax
2−3a
2x + a
3 = a(3x
2−3ax+a
2)
| | 3a | | a | |
rozpatrywana na całej osi osiąga minimum dla x = |
| = |
| . |
| | 2•3 | | 2 | |
| | a | | a | |
Liczba |
| należy do dziedziny [0, |
| ], na której badamy sumę sześcianów, a więc suma |
| | 2 | | 2 | |
| | a | |
ta osiąga minimum dla x = |
| . |
| | 2 | |
Odpowiedź. Suma sześcianów jest najmniejsza, gdy liczbę a podzielimy na dwa równe składniki.
| | a | |
Inaczej mówiąc: jeżeli a = u+v, to u3+v3 osiąga minimum dla u=v= |
| |
| | 2 | |
22 lis 11:36
pigor: ..., no to np. tak :
1) x+y=a i f(x)= x3+y3 ⇒ f(x)= (x+y)(x2−xy+y2)= a[(x+y)2−3xy)]=
= a[a2−3x(a−x)] ⇒ x< a i f(x)= a[a2+3x(x−a)] → fmin. ⇔
⇔ g(x)=3x(x−a) → gmin. ⇔ x=12(0+a)= 12a , a wtedy
y=a−x= a−12a= 12a=x , a więc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
odp. suma x+y= 12a+12a= a − szukana suma to suma dwóch
jednakowych składników ; wtedy właśnie suma sześcianów
x3+y3= a[a2+3*12a*(−12a)]= a[a2−34a2]= 14a3= fmin.
22 lis 11:39
PW: Janek191 znowu mnie wyprzedził, a ja nieświadomy spokojnie sobie dłubałem rozwiązanie i
piłem herbatę. Następnym razem zacznę od ostatniego zadania, ale na razie muszę odejść od
komputera.
22 lis 11:39
PW: olkaq No to masz już na 300% zadanie nr 1.
22 lis 11:41
pigor: ..., jaki znak masz w zad.2) mx2 − (m2 + m +1)x tu m+ 1 = 0 .
22 lis 11:46
pigor: ..., a więc znak +, czy −
22 lis 12:10
5-latek: pigor a czy chociaz sie raz odezwal ? Wiec ?.....
22 lis 12:19
pigor: .., no właśnie, szkoda gadać ; myślałem, że nie wie o co chodzi, to
mu (jej) przybliżyłem wybór .
22 lis 12:29
pigor: 3. Oblicz dla jakich wartości parametru m wartości funkcji
f(x)=(2m+1)x2+(m−1)x+3m
są dla każdego rzeczywistego x mniejsze od odpowiednich wartości funkcji
g(x)=(1−m)x+3.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., otóż, warunki zadania spełnia np, takie "coś" (a ty ... domyślaj się o co tu biega)
f(x)= g(x) i
2m+1≠0 ⇔ (2m+1)x
2+(m−1)x+3m=(1−m)x+3 i 2m≠ −1 ⇔
⇔ (2m+1)x
2+2(m−1)x+3(m−1)=0 i
m≠−u{1}{2 i Δ= 4(m−1)
2−12(m−1)(2m+1)< 0 ⇒
⇒ (m−1)(m−1−−6m−3)<0 ⇔ (m−1)(−5m−4)<0 ⇔ (m−1)(m+
45)>0 ⇔
m<−45
22 lis 16:06
pigor: ..., kurcze ,uciekł mi post za wcześnie , a tak naprawdę
powinienem rozpatrzyć nierówność słabą
warunek
2m+1≤ 0 ⇔ m ≤ −
12 wtedy łatwo sprawdzić przez
podstawianie, że dla m= −
12 także zachodzi nierówność f(x)< g(x),
jako funkcje liniowe i równoległe, dlatego moja odp. do zadania jest
taka :
m∊(−∞;−45) U {−12} . ...
22 lis 16:24