Funkcje wymierne
0523: wyznacz dziedzinę funkcji wymiernej f(x) jeśli :
a)x3/x3−8
b)x2+5/x3−9x2+x−9
c)x3/x3−8
9 wrz 18:22
9 wrz 18:25
0523: próbowałam nie wychodzi
9 wrz 18:29
bezendu: to próbuj dalej aż wyjdzie, albo wstaw jak liczysz to ktoś powie gdzie masz błąd
9 wrz 18:29
0523: do b x2+5/x3−9x2+x−9
x3−9x2+x−9 nie rowna sie 0
x(x2+1)−9(x2+1)
(x−9)(x2+1) nie rowna sie 0
x−9nie rowna sie 0 i x2+1nie rowna sie 0
xnie rowna sie 0 9 i x nie rowna sie 0 1 i −1
czyli df=R−{−1,1,9} a w od jest inaczej
9 wrz 18:40
bezendu:
x3−9x2+x−9≠0
x2(x−9)+(x−9)≠0
(x−9)(x2+1)≠0
D=R\{9}
9 wrz 18:45
kosiaczek: dziedzina funkci wymiernej jest f(x)= x+1/(xkwadrat −9) jest zbiór
22 lis 14:57
kosiaczek: naszkicuj wykres funkcji F(x)= −2xkwadrat + 4x+6
22 lis 14:58