oblicz bez używania tablic
Johny: mógłby mi ktoś wyjaśnic jak to obliczyć:
−tg 533π =
22 lis 11:27
22 lis 11:34
Bizon:
1. −tgx=tg(−x)
2. okres funkcji tangens to π
3. tg(180
o−α)=−tgα
| | 53 | | 2 | |
Zatem −tg |
| π=−tg |
| π=−tg120o=−tg(180o−60o)=tg60o= ... |
| | 3 | | 3 | |
22 lis 11:42
Johny: −2√3 powinno wyjść?
22 lis 12:23
22 lis 12:49
pigor: ..., −tg
13*53π= −tg
16*53*2π− = −tg (
16*54*2π−
16*2π)=
= −tg(9*2π−
13π)= −(−tg60
o) ., bo IV ćwiartka)= tg60
o=
√3 i nijak
ma się do twojej odpowiedzi

. ...
22 lis 12:58