Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy i odcinek łączący śro
kamczatka: Wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy i odcinek łączący środek podstawy ze
środkiem ramienia mają długość 1. Oblicz długość podstawy trójkąta.
Mógłby zrobić ktoś do tego rysunek i powiedzieć jak to zacząć ?
22 lis 17:30
kamczatka: ?
22 lis 17:58
kamczatka: ?
22 lis 21:38
krystek: Dobrze zapisana treśc zad?
22 lis 21:46
kamczatka: dobrze
22 lis 21:51
Eta:
Pomagam, rysuję
22 lis 22:02
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABC i DBC
|AC|=2|DE|= 2
z tw. Pitagorasa a
2= 2
2−1
2 ⇒ a=....
to: |AB|=2a=....
22 lis 22:05
pigor: ..., 2√3− szukana długość podstawy .
22 lis 22:06
Eta:
Echhhhh
pigor
22 lis 22:07
kamczatka: ok wielkie dzięki niby trudne a proste.
22 lis 22:13