prawdopodobienstwo
aaaa: losujemy liczbe dwucyfrowa. oblicz prawdopodobienstwo zdarzen
a) liczba jest parzysta
b) cyfra jednosci jest wieksza niz cyfra dziesiatek
23 lis 10:03
Hajtowy: Wszystkich liczb dwucyfrowych jest ile?
a)
Połowa ze wszystkich jest parzysta, a druga połowa nieparzysta
b)
Dziesiątek < Jedności
0 < 1
1 < 2
...
8 < 9
23 lis 10:09
Hajtowy: b) 0 < 1 nie może być

Zaczynamy od
1 < 2
2 < 3
3 < 4
4 < 5
5 < 6
6 < 7
7 < 8
8 < 9
Jak widzisz jest 8 przypadków
23 lis 10:12
aaaa: dwucyfrowych jest 89 tak?
a parzystych dwucyfrowych 44 wiec P= 44/89?
23 lis 10:13
aaaa: jeszcze c) liczba jest kwadratem liczby calkowitej
23 lis 10:17
Hajtowy: − −
Na pierwszym miejscu postawisz 9 cyfr, bo nie może być zera
Na drugim miejscu 10 cyfr
Więc 9 * 10 = 90 cyfr.
45 nieparzystych, 45 parzystych
23 lis 10:23
aaaa: a jaka ma byc odp do a) i b)?
23 lis 10:27
Hajtowy:
Skoro
a)
|Ω| = 90
|A|=45
To P(A) = ...
b)
Pomyśl i sam zrób
23 lis 10:44
aaaa: a c)?
23 lis 11:22