Czy to jest grupa?
Azazello: (R+,*)
(R+,*), a*b=ab
(R+,◯) a◯b=a2b2
22 lis 14:30
Krzysiek: to sprawdzaj po kolei warunki.
a) działanie jest wewnętrzne, bo jak weźmiesz dwie liczby dodatnie rzeczywiste to ab też
będzie dodatnia rzeczywista
22 lis 14:42
Azazello: Czyli pierwsze jest grupą, a pozostałe dwa już nie(?)
22 lis 14:52
Krzysiek: jakie pozostałe 2?
(R+,*) a*b=ab to nie jest pierwszy przykład?
ten przykład przyjąłem za a)
czyli (R+,*) to też przykład?
gdzie * to zwykłe mnożenie?
Sprawdź wszystkie warunki aby zbiór z działaniem był grupą.
22 lis 15:08