funkcje
justyy3: Dana jest funkcja f określona wzorem : f(x)=3x2+(2m−2)x+m2+5m−6. Zapisz wzór funkcji g(m),
która każdej liczbie m∊R przyporządkowuje sumę odwrotności dwóch różnych miejsc zerowych
fukcji f. Narysuj wykres fukcji i podaj jej dziedzinę oraz zbiór wartości.
23 lis 11:54
caterinacorleone: dołączam się do prośby o rozwiązanie.
doszłam do tego, że Δ>0 ⋀ x1x2<0
z tych dwóch warunków wyszło mi: m∊(−6,1)
czy to jest dobrze? co dalej?
24 gru 00:55
ICSP: | | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | a | | −b | |
g(m) = |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = U{2m − |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | a | | c | | c | |
2}{m
2 + 5m − 6}
D : Δ > 0 ⋀ m
2 + 5m − 6 ≠ 0
Deltę policzysz już samodzielnie
24 gru 00:58
ICSP: | | −2m + 2 | |
g(m) = |
| Oczywiście |
| | m2 + 5m − 6 | |
24 gru 01:00
caterinacorleone: właśnie nie dostrzegłam, że będą tu wzory Viete'a− DZIĘKUJĘ!
24 gru 01:01