proszę o pomoc
jo;la: Rozwiąż rónanie :
16 lis 20:07
jo;la: proszę pomóżcie
16 lis 20:19
Kostek:
najpierw dziedzina
16 lis 20:25
16 lis 20:31
jola94: pomożecie ktoś proszę
21 lis 18:42
21 lis 18:47
jo;la: ogulnie troszke jest to troche niezrozumiałe , mógłby ktoś mi to rozwiązać?
21 lis 19:37
21 lis 19:41
Hajtowy:
a)
Dziedzina:
x−2≠0
x≠2
x2−5x−6=0
Policz deltę i miejsca zerowe.
b)
Dziedzina:
x+2≠0 ∧ x+5≠0
x≠−2 ∧ x≠−5
Teraz do wspólnego mianownika.
21 lis 20:10
jo;la: a) Δ(5x)2−4*x2*(−6)
Δ 25x2−4x2*(−6)
Δ25x2+ 24x2
Δ = 49x2
hej/ tak delta ma wyglądać?
pomóżcie
22 lis 17:37
john2: Jolu,
Przyjrzyj się uważnie jeszcze raz tej stronie
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
wzór na deltę:
Δ = b
2 − 4ac
jakie jest a, b, c w naszym równaniu: x
2 −5x − 6 = 0?
b = −5
a = 1
c = −6
Więc:
Δ = (−5)
2 − 4 * 1 * (−6) = 25 + 24 = 49
Zatem
√Δ = 7
Δ jest większa od zera, więc liczymy pierwiastki ze wzorów
Spróbuj sama podstawić, ja sprawdzę.
22 lis 17:51
jo;la: już nie będę pisała ale x1=−1 x2=6
I to już wszystko z tego podpunktu?
a w b) jeszcze trudniejsze.
22 lis 17:55
john2: a) dobrze, tylko pamiętaj, że gdyby wyszedł któryś pierwiastek 2, to nie byłby on rozwiązaniem,
bo nasza dziedzina na to nie pozwala (mianownik nie może być zerem)
b) tutaj możesz albo przenieść wszystko na lewą stronę i sprowadzić do wspólnego mianownika
albo mnożyć na krzyż, czyli
(3x + 4)(x+5) = (x + 8)(x + 2)
Wykonujesz mnożenie po obu stronach w ten sposób
https://matematykaszkolna.pl/strona/3511.html
Potem wszystko na lewą stronę, tak żeby
było po prawej 0
Będziesz mieć równanie kwadratowe.
Podaj, jakie równanie Ci wyjdzie, ja sprawdzę.
22 lis 18:05
john2: aha no i nie zapomnij o dziedzinie na początku, mianowniki nie mogą być zerami, Hajtowy już
napisał
22 lis 18:07
jo;la: więc wyszło coś takiego
3x2+ 19x+20=x2+10x+16
i dalej x2+9x+4 =0 tak?
22 lis 18:19
Hajtowy: (3x + 4)(x+5) = (x + 8)(x + 2)
3x2+15x+4x+20 = x2+2x+8x+16
3x2+19x+20=x2+10x+16
2x2+9x+4 = 0
22 lis 18:20
john2: 3x2 + 19x + 20 = x2 + 10x + 16
Najpierw przerzucę x2 na lewą
3x2 + 19x + 20 − x2 = 10x + 16, czyli
2x2 + 19x + 20 = 10x + 16
Teraz 10x
2x2 + 19x + 20 − 10x = 16
2x2 + 9x + 20 = 16
2x2 + 9x + 20 − 16 = 0
2x2 + 9x + 4 = 0
Teraz delta
22 lis 18:23
jo;la: więc delta = 49
a reszta tak jak w poprzednim?
22 lis 18:30
john2: tak
22 lis 18:30
jo;la: dziękuję ci bardzo i pozdrawiam
22 lis 18:31