trygonometria
Karolina: cześc mam taki problem z zadankiem z trygonometrii
wiedząc że α i β ∊(0, π2) i sinα=1√10 i tgβ=43 wykaż że 2α+β = π2
z góry dzięki
21 lis 23:20
Maslanek: Metoda prób i błędów

Spróbuj rozpisać równanie
sin(2x+y)=1
Może znajdziesz rozwiązanie
21 lis 23:26
Maslanek: Oczywiście tą lewą stronę
21 lis 23:26
Karolina: wyszło mi że L=75cosβ dalej nie wiem co zrobić
21 lis 23:34
Karolina: źle mi wyszło, poprawiłam i wyszło że cosβ=35, a sinβ=45 tylko nadal nie wiem jak
udowodnić że 2α+β =π2
21 lis 23:43
Karolina: prosze o pomoc bo za cholere nie wiem jak to wykazać
21 lis 23:58
Panko: 1 Je.zeli sinα=1√10 to cosα=3√10 .
Wtedy sin2α=2sinαcosα=35 , cos2α=2cos2α−1=45
2 Jeżeli tgβ=43 to cosβ=35 sinβ=45
3. Oblicz np sin(2α+β)=sin2αcosβ+cos2αsinβ=35 35 +45 45 =1 stąd dla
kątów ostrych jest 2α+β=π2
22 lis 20:48