23 lis 11:21
Godzio:
W postaci sum jest elegancko, ale jeżeli będziesz zapisywać
1 + 2 + ... + n zamiast ∑
k=1nk to nikt Ci głowy nie urwie
23 lis 11:25
leo: pierwszą sumę widzę ale jak zapisać drugą

1. suma to suma 3 potęg ∑k=1
n k
3
2. ∑k=1
n (k)
2

mam z tym jeszcze problem
23 lis 11:38
Godzio:
Zad 7
∑k=1nk3 = ( ∑k=1nk )2 −− po prostu cała suma do kwadratu (nie tylko k)
23 lis 11:45
leo: oo dzięki już widzę i rozumiem, wielkie dzięki

świetne jest to forum
23 lis 11:46
Godzio:
23 lis 11:46
leo: n+1 indukcjnie
∑k=1n+1 k3=∑k=1n k3 +(n+1)3 − dobrze to wyciągnąłem ?
dalej L= (∑k=1nk)2+(n+1)3= dalej (∑k=1nk)2+n3+3n2+3n+1=
(∑k=1nk)2+n3+2n2+n+n2+2n+1=(∑k=1nk)2+n(n2+2n+1)+1*(n2+2n+1)=
(∑k=1nk)2+n(n+1)2+(n+1)2 czy dobrze to zrobiłem ? jak to wciągnąć do sigmy aby mieć
(∑k=1n+1 k)2
23 lis 12:08
Godzio:
| | n(n + 1) | |
Lepiej zsumować ∑k=1nk = |
| i dalej już działać, bo inaczej tego nie wciągniesz |
| | 2 | |
do kwadratu sumy

(początek dobrze wyciągnięty)
23 lis 12:11
leo: oo widzisz, a skąd bierze się ten wzór, bo widze że jest prawdziwy dla np. n=4 czy nie
przypadkiem z ciągu arytmetycznego ? suma n początkowych wyrazów... ? (A1+An+1)n/2 ==>
n(n+1)/2 hmm dzięki czyli dla n+1 pierwszych wyrazów byśmy mieli
| | (1+(n+1))*(n+1) | | (n+1)+(n+1)2 | | (n+2)*(n+1) | |
∑k=1n+1k= |
| = |
| czyli |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wracając do momentu na którym skończyłem (∑k=1
n k)
2+(n+1)(n+1)
2 mamy, zamieniamy sigme na
sume n pocz wyraz. :
| | n(n+1) | | (n(n+1))2 | | n2(n+1)2 | |
(∑k=1n k)2=( |
| )2= |
| = |
| czyli |
| | 2 | | 22 | | 4 | |
| n2(n+1)2 | | n2(n+1)2+4*(n+1)(n+1)2 | | (n2+4(n+1))(n+1)2 | |
| +(n+1)(n+1)2= |
| = |
| dobrze |
| 4 | | 4 | | 4 | |
myślę? czy nic mi to nie da ?
23 lis 13:58
leo: na końcu wychodzi mi tak ok dzięki już widze ostatnie przekształcenie kurcze....
| ((n2+4(n+1))(n+1)2) | | ((n2+4n+4))(n+1)2) | |
| = |
| |
| 4 | | 4 | |
gdzie
(n
2+4n+4)=(n+2)
2==>
| ((n+2)2)(n+1)2) | | ((n+2))(n+1))2 | | ((n+2))(n+1)) | |
| = |
| =( |
| )2= podstawiając wyliczone |
| 4 | | 22 | | 2 | |
dla sumę n+z pocz wyrazów mamy
(∑k=1
n+1 k)
2
23 lis 14:21
leo: mógłby ktoś to sprawdzić i napisać czy nie mylę się ?
23 lis 14:22