Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu
Paweł: Rozwiązać następujący układ równań w liczbach naturalnych
(x,y) = 45
23 lis 13:43
Janek191:
Co jest w II wierszu ? Czy x*y = 45 ?
Jeżeli tak, to mamy:
| x | |
| = 180 ⇒ x = 180 y i y ≠ 0 |
| y | |
x*y = 45
−−−−−
x = 180 y
180y *y = 45 /: 180
więc
x = 180*( −0,5) = − 90 lub x = 180*0,5 = 90
Odp.
x = − 90 i y = − 0,5 lub x = 90 i y = 0,5
==========================================
23 lis 13:56
Janek191:
Co jest w II wierszu ? Czy x*y = 45 ?
Jeżeli tak, to mamy:
| x | |
| = 180 ⇒ x = 180 y i y ≠ 0 |
| y | |
x*y = 45
−−−−−
x = 180 y
180y *y = 45 /: 180
więc
x = 180*( −0,5) = − 90 lub x = 180*0,5 = 90
Odp.
x = − 90 i y = − 0,5 lub x = 90 i y = 0,5
==========================================
Miało być w liczbach naturalnych . Brak rozwiązań.
23 lis 13:58
Janek191:
Co jest w II wierszu ? Czy x*y = 45 ?
Jeżeli tak, to mamy:
| x | |
| = 180 ⇒ x = 180 y i y ≠ 0 |
| y | |
x*y = 45
−−−−−
x = 180 y
180y *y = 45 /: 180
więc
x = 180*( −0,5) = − 90 lub x = 180*0,5 = 90
Odp.
x = − 90 i y = − 0,5 lub x = 90 i y = 0,5
==========================================
23 lis 13:58
Paweł: w drugim wierszu jest przecinek "," (x , y) = 45
23 lis 14:01
Paweł: podejżewam że chodzi tu o NWD(x,y) = 45 chodź nie jest to napisane
23 lis 14:03
Janek191:
NWD( x; y) = 45 ⇒ x = 45 a i y = 45 b
Niech b = 1, wtedy y = 45*1 = 45
oraz x = 180*45 = 8 100
Odp. x = 8 100 , y = 45
====================
23 lis 14:27
Janek191:
NWD( x; y) = 45 ⇒ x = 45 a i y = 45 b
Niech b = 1, wtedy y = 45*1 = 45
oraz x = 180*45 = 8 100
Odp. x = 8 100 , y = 45
====================
23 lis 14:27
Paweł: Dzięki
23 lis 14:31
Janek191:
A ja podejrzewam, że coś brakuje w treści zadania
23 lis 14:44