funkcja
Radek:
Jedno z miejsc zerowych trójmianu f(x)= x2+px+q jest równe −1. Znajdź związek między p i q
.
Czy może być taka odpowiedź ?
1−p+q=0
−p=−q−1
p=q+1
22 lis 21:16
krystek: tak
22 lis 21:18
22 lis 21:19
krystek: Ale nie wiem o co dokładnie Tobie chodzi.
22 lis 21:23
Radek:

Czy te diagramy zawsze będą tak wyglądać ?
22 lis 21:27
krystek:

Nie wiem w dalszym ciagu o co chodzi
22 lis 21:30
22 lis 21:32
22 lis 21:39
Radek:
W końcu ktoś podał jakiś konkretny link..
22 lis 21:40
Eta:
22 lis 21:42
Radek:
Jak tego nie zrozumiem to będę to pytanie wstawiał do skutku... !
22 lis 21:43
Radek: Dane są liczby wymierne a,b,c takie, że równanie ax
2+bx+c=0 ma dwa rozwiązania rzeczywiste.
Uzasadnij, że jeżeli jeden z pierwiastków tego równania jest liczbą wymierną to drugi
pierwiastek też jest liczbą wymierną.
Jak zapisać liczbę wymierną ? To już mi dużo pomoże
22 lis 21:48
22 lis 21:50
Saizou : no i jeszcze teraz założenia dao do tego
22 lis 21:51
Radek:
Założenia ?
x1 i x2 ∊R ?
22 lis 21:53
Saizou : chodzi mi jakie może być p oraz q
22 lis 21:53
Radek:
p i q ∊C i q≠0
22 lis 21:55
Saizou : 
tylko za słabe założenie ci do p, powinno być jeszcze p≠0
22 lis 21:57
22 lis 21:58
Saizou : no i co z tego ci wyjdzie

a i jednak p=0 może być
22 lis 22:01
Radek: właśnie nie wiem co wyjdzie ?
22 lis 22:02
Saizou : no to policz i zobacz, trzeba próbować
22 lis 22:04
22 lis 22:06
Saizou : proponuję inaczej podejść do tego zadania, a mianowicie wzory Viete'a
22 lis 22:13
Radek: Czemu wzory vieta skoro zadanie z podstawy?
22 lis 22:17
Saizou :
załóżmy że te pierwiastki to m oraz n , zatem
W(x)=ax
2+bx+c
W(x)=a(x−m)(x−n)=a(x
2−xn−xm+mn)=ax
2+ax(−n−m)+amn
i nie trzeba znać wzorów Viete'a, a teraz pomyśl dlaczego m i n są wymierne
22 lis 22:27
Radek: Twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu?
22 lis 22:31
Saizou : dokładna nazwa to twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o
współczynnikach całkowitych
22 lis 22:32
Radek:
a bez wzorów vieta jak to zorbić ?
22 lis 22:38
Saizou :
√Δ∊W to pierwiastki też są wymierne bo a,b,c ∊W
22 lis 23:03