ciągi
kamil: kwotę 10000 zł złożono na roczną lokatę terminową o stałym oprocentowaniu p%. Po roku od
dochodu z lokaty zapłacono 20% podatku i okazało się , ze na koncie lokaty jest 10 400zł.
óblicz p.
22 lis 19:37
Hajtowy: 10 400 − 10 000 = 400
400 = 0,80x
40 000 = 80x
x = 500
Oprocentowanie wyniosło 5% w skali roku
22 lis 19:40
pigor: ..., lub z warunków lokaty np. tak :
10000*(1+80%p%)= 10400 ⇔ 100(1+80%p%)= 104 ⇔ 100+80p%= 104 ⇔
⇔ 80p%= 4 ⇔ 20p%=1 /*5 ⇔
p=5 [%] − szukane oprocentowanie roczne .
22 lis 19:53