Czy dobrze wyznaczyłem dziedzinę i czy dobry wynik?
Jacek:
Dziedzina:
7x
2 + 9x ≠ 0
x(7x + 9) ≠ 0
x ≠ 0 lub 7x + 9 ≠ 0
7x ≠ −9
5x
2 − 4x=0
x(5x − 4)=0
5x − 4=0
5x=4
| | 4 | |
x= |
| − rozwiązanie równania |
| | 5 | |
23 lis 12:49
5-latek: Nie jest dobrze rozwiazane bo iloczym dwoch czynnikow =0 gdy albo jeden =0 lub drugi =0
TY masz dwa czynniki jeden to x a drugi to 5x−4 weic popraw to
23 lis 13:00
5-latek: Dobrze masz . Nie zauwazylem tego ze 0 jest wykluczone z dziedziny
23 lis 13:04
Jacek: dzięki za sprawdzenie.
23 lis 13:09