uklad rownan
agatagata: x*y=84
(x−7)(y+2)=84
to jest uklad rownan wychodza mi straszne banialuki
22 lis 22:18
Hajtowy: xy+2x−7y−14=84
84+2x−7y−14=84
2x=7y+14
y=−6 v y=4
2x=7y+14
Dla y=−6
2x=−42+14
2x=−28
x=−14
Dla y=4
2x=28+14
2x=42
x=21
{x=−14 v {x=21
{y=−6 v {y=4
Masz 2 rozwiązania
22 lis 22:23
PW:
xy+2x−7y−14=84
Podstawienie równania pierwszego daje
2x − 7y − 14 =0
7(y+2) = 2x
Takie straszne banialuki, czy inne?
22 lis 22:28
agatagata: wiesz ja ten uklad mam do zadania z trescia
w czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trase dl. 84. podzielili ta trase na
orowne odcinki i codziennie przejezdzali wyznaczony odcinek.gdyby na przebycie calej trasy
zużyli o dwa dni wiecej to mogliby dziennie przebywac o 7 km mniej . ile km przebywali
uczniowie dziennie ?
22 lis 22:32
agatagata: i robilam metoda podstawiania z pierwszego wyznaczylam x=84/y
22 lis 22:33
agatagata:
22 lis 23:07
agatagata: w czasie wycieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trase dl. 84. podzielili ta trase na
orowne odcinki i codziennie przejezdzali wyznaczony odcinek.gdyby na przebycie calej trasy
zużyli o dwa dni wiecej to mogliby dziennie przebywac o 7 km mniej . ile km przebywali
uczniowie dziennie ?
22 lis 23:10
Hajtowy: No to jest tu tylko jedna odpowiedź

4 dni po 21 km
22 lis 23:21
PW: Ano, gdybyś nie zgubiła założeń (liczba dni jest liczbą naturalną), to rozwiązanie można było
uzyskać łatwiej.
22 lis 23:34