Rozwiąż równanie kwadratowe.
Owca: Witajcie, mam takie zadanie, mam rozwiązać równanie |2x2−3|=|3x2−7| Dobrze już nie pamiętam jak
to powinno się rozwiązywać, gdy wartość bezwzględna jest po dwóch stronach równania. W
pierwszej chwili chciałem obliczyć pierwiastki każdego z nich i zobaczyć kiedy są dodanie, a
kiedy ujemne i rozpatrzyć powstałe możliwości, ale pierwiastki wychodzą "nieładne". Pozdrawiam
21 lis 21:28
Cejlon: Z pierwiastków nie. Ewentualnie z przypadków, a najlepiej z własności wartości bezwzględnej.
Skorzystaj z tego: |a|=|b|, zatem a=b lub a=−b.
22 lis 20:36