liczby zespolone
Kiwi: z4+5z2+4=0
w=z2
w2+5w+4=0
w1=−1
w2=−4
z2=−1
z2=−4
dalej nie wiem, wiem ze będą 4 ale nie wiem jak je policzyc.
Czy musze z zamienic na x+iy podniesc do kwadratu i przyrownac czesc urojone i rzeczywiste czy
jest jakis prostszy sposob?
22 lis 21:25
Krzysiek: no jaka liczba zespolona może spełniać to równanie:
z2=−1 ?
przecież tą równość na samym początku poznajemy...
22 lis 21:27
Kiwi: z1=i
z2=2i
a pozostale dwa jak obliczyc?
22 lis 21:29
Krzysiek: tak jak w rzeczywistych jak masz równanie:
x2−1=0
x=+/−1
czyli z1=+/−i
22 lis 21:31
Kiwi: A dlaczego? skoro i to jest pierw −1 wiec gdyby pierwiastkiem bylo −1 to podniesione do
kwadratu daloby 1
A w gdybymy otrzymal z2=15−8i
to musialbym z zamienic na x+iy i liczyc tak jak napisalem na poczatku czy jest prostszy
sposob? oprocz zgadniecia.
22 lis 21:38
Krzysiek: 'i' to taka liczba,że: i2=−1, a nie i=√−1
oprócz zgadnięcia to nie, tak jak napisałeś z=x+yi i liczysz.
22 lis 21:41
Kiwi: ok dzieki
22 lis 21:42
Kiwi: zmylil mnie czesto spotykany zapis i= pierw −1
22 lis 21:46