rownania macirerzowe
czarna: Witam. Jak rozwiązywać tego typu równania?
| x −1 |
| 2x x−2 | = 2
23 lis 12:25
ICSP: Musisz policzyć wyznacznik.
23 lis 12:26
czarna: czyli po prostu bedzie tak?
x(x−3)−2x(−1)=2
x
2−3x+2=2
x
2−x−2=0
Δ = 9
√Δ=3
x1= −1
x2= 1

?
Oby dwa wyniki są ok?
23 lis 12:37
Nienor: Podstaw i sprawdź
23 lis 12:39
ICSP: oraz zdecyduj się na jedną wersję
23 lis 12:41
czarna: Źle tutaj przepisałam ale już wyszło

Dziękuję za wskazówki
23 lis 12:43
czarna: A jeszcze takie pytanie. Jeśli mam takie równanie: −A + CB + X = I i mam podane macierze, to za
I podstawiam A−1*A ?
23 lis 12:44
ICSP: a po co ?
X = I + A − C*B
I jest macierzą jednostkową
23 lis 12:47
czarna: No to co mam z nią zrobić w równaniu?
23 lis 12:51
ICSP: Rozpisać tak aby dało się do niej dodać A
A jest zapewne macierzą kwadratową : Mn (K). Musisz zapisać odpowiednią macierz jednostkową.
23 lis 12:59
czarna: Nie ogarniam

Mam tak:
A = | 1 −3|
| 2 1 |
B= | 2 −1 |
| −2 2 |
| 1 −1 |
C= | 3 2 4 |
| 0 −1 1 |
i równanie: −A +CB + X = I , czyli X= I + A − CB
policzyłam, że:
CB = | 6 −3 |
| 3 −3 |
i co dalej?
23 lis 13:05
ICSP: I = |1 0 |
|0 1 |
I − macierz kwadratowa która po przekątnej ma same 1 a wszędzie indziej 0
23 lis 13:08
czarna: A o to chodzi

Już rozumiem, dzięki wielkie
23 lis 13:10