funkcja
tosia: suma miejsc zerowych funkcji kwadratowej wynosi 5
x1*x2=6
zbiorem wartości jest przedział <−1/12, +∞)
napisz wzór w postaci ogólnej
23 lis 13:10
pigor: ,,,, a więc np. tak : szukasz funkcji f(x)=ax
2+bx+c, a≠0 taką, że
−
ba= 5 i
ca= 6 i f(
−b2a )= −
112 ⇔
⇔
b= −5a i
c=6a i
14ab
2−
12ab
2+c= −
112 /*12a ⇒
⇒ c=6a i 3b
2−6b
2+12ac= −12a ⇒ 3*25a
2−6*25a
2+12*6a
2= −12a ⇔
⇔ −75a
2+72a
2= −12a ⇔ −3a
2= −12a i a≠0 ⇔
a= 4 i b= −20 i c=24]]
odp.
f(x)= 4x2−20x+24 − szukany wzór funkcji w postaci ogólnej . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można łatwiej bo : w pamięci z wzorów Viete'a masz x
1=2, x
2=3 ⇒
⇒ x
w=p=
52 i f(x)=a(x−2)(x−3) fp)=q ⇔ a(
52−2)(
52−3)= −
112 ⇔
⇔ a= ...
23 lis 13:46
5-latek: Z warunkow zadania mamy
x
1+x
2=5 a takze x
1*x
2=6
Teraz musimy sie zastanowic jakie to beda liczby ktorych suma =5 a iloczyn =6
No np wezmy 4 i 1 wiec 4+1=5 ale 4*1 nie rowna sie 6 czyli odpada
no to wezmy 2 i 3 weic 2+3=5 i 2*3=6 bingo mamy juz miejsca zerowe czyli x
1=2 i x
2=3
Teraz musimy wykorzystac ta informaacje ze zbior wartosci to przedzial <−1/12,+oo)
Ztego mozemy odczytac ze wspolrzedna y
w=−1/12 ato oznacza ze ramiona tej paraboli beda
skierowane do gory czyli wspolczynnik a bedzie dodatni
Majac wspolrzeda y
w mozemy skorzystac z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej
y=a(x−xw)2+yw
Co nam jeszce brakuje do tego wzoru ? Brakuje wspolrzednej x
w wierzcholka
| | x1+x2 | |
Ale mamy miejsca zerowe wiec wspolrzdna xw policzmy ze wzoru xw= |
| |
| | 2 | |
Wiec policz to podstaw daqne do postaci kanonicznej . Potem to wymmoz uporzadkuj i maz
postac ogolna . KOniec zadania
23 lis 14:04