Definicja funkcji arccos jest następująca:
arccos(y) = x ⇔ y = cos(x) ∧ x ∊ [0,π]
arccos : [−1,1] → [0,π]
cos : R → [−1,1]
a)
arccos ∘ cos : R → arccos([−1,1]) ≡ R → [0,π]
arccos(cos(x)) = u ⇔ cos(x) = cos(u) ∧ u ∊ [0,π]
Innymi słowy, musimy wybrać taką wartość z przedziału u ∊ [0,π], aby cos(x) = cos(u).
Liczba u jest wartością funkcji f w punkcie x.
Najpierw definiujemy funkcję s1(x), która sprowadzi x do przedziału [0,2π)
| x | ||
s1(x) = x − [ | ]*2π | |
| 2π |
| ⎧ | x, gdy x∊[0,π] | ||
| s2(x) = | ⎨ | (rysunek) | |
| ⎩ | 2π−x, gdy x∊(π,2π) |
| x | ||
f(x) = s2(s1(x)) = π − |x − [ | ]*2π − π|. | |
| 2π |
Dzięki stary
Pw również
ps muszę to przeanalizować, jakby co odezwę się jeszcze