cyklometryczne
szelu: arccos(cos10)
jak to rozgryźć?
21 lis 15:56
szelu: up
21 lis 16:22
wredulus:
Tak samo jakbys mial 3√(x)3
Arccos x to funkcja odwrotna do cosx
Wiec arccos(cosx) = cos(arccos x) = x (z dokladnoscia co do dziedziny)
21 lis 16:27
wredulus: Pytanie konkursowe
To 10 oznacza kat (10 stopni) czy to jest 'wartosc w pi' czyli 10 = 3π+ 'cos tam'
21 lis 16:31
PW:
u = cos10 jest liczbą z przedziału [−1,1], a więc jest sensowne pytanie o liczbę
arccos u.
Jednak zbiór wartości tej funkcji to przedział [0,π], nie można więc powiedzieć, że to się
"tak zwyczajnie cofnie" i arccos(cos10) = 10. Trzeba znaleźć u' taką, że
cosu'=cos10 i u'∊[0,π].
10 = 3π+(10−3π), a więc po zastosowaniu wzoru redukcyjnego
cos10 = cos (3π+(10−3π)) = cos(10−3π)
i tym samym
arccos(cos10) = arccos(cos(10−3π)) = 10−3π
bo 10−3π ∊ [0, π] (teraz można powiedzieć "to się cofa").
21 lis 16:32
wredulus:
PW dlatego w nawiasie napisalem ze z dokladnoscia do dziedziny
21 lis 16:34
PW: Ty wiesz i ja wiem (pisząc moją odpowiedź nie widziałem Twojej, a więc nie zawiera ona żadnej
aluzji czy krytyki)

Po prostu trzeba raz pokazać w miarę łopatologicznie, żeby
szelu
sobie dalej sam radził.
21 lis 16:41
dab: Doszły mnie słuchy, że szelu dalej sobie nie radzi
21 lis 20:17
wredulus_pospolitus:
no to szeju ma problem skoro dalej sobie nie radzi a nawet nie raczy ruszyć czterech liter
tutaj
21 lis 20:18
Hajtowy: Pyta jak to rozgryźć

Ugryźć i zrobić
21 lis 20:20
wredulus_pospolitus:
może zawsze rozmrozić w mikrofali
21 lis 20:22