grupowanie wielomianów
martyyyyyna: WIELOMIANY :
a) W(x) = 3x
3+x
2−6x−2
b) W(x) = 2x
3−x
2+2x−1
c) W(x) = 2x
3+x
2−2x−1
d) W(x) = x
4−x
3+4x−x4
e) W(x) = x
4+2x
3+x+2
Wyznacz wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)
może mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób to rozwiązać
22 lis 22:14
krystek: x2(3x+1)−2(3x+1)=..
22 lis 22:18
Janek191:
b) W(x) = 2 x
3 − x
2 + 2x − 1 = x
2*( 2 x − 1) + 1*(2x − 1) = (2 x −1)*( x
2 + 1)
2x − 1 = 0
========
22 lis 22:37
Janek191:
b) W(x) = 2 x
3 − x
2 + 2x − 1 = x
2*( 2 x − 1) + 1*(2x − 1) = (2 x −1)*( x
2 + 1)
2x − 1 = 0
========
22 lis 22:37
23 lis 02:23
Hajtowy: e) x(x2+1)+2(x2+1) = (x+2)(x2+1)
x+2=0
x=−2
=====
23 lis 09:57
Hajtowy: c) W(x) = 2x3+x2−2x−1 = 2x(x2−1)+1(x2−1) = (2x+1)(x2−1)
Odp. x = ... v x = ...
23 lis 10:13