.
Piotr 10:

Dany jest czworokąt ABCD .Niech S będzie punktem przecięcia jego przekątnych. Udowodnij, że
| | |AS| | | IBSI | |
czworokąt ABCD można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy |
| = |
| . |
| | IDS| | | ICS| | |
Dowód trzeba przeprowadzić w dwie strony w formie implikacji
(==>) I∡ASBI=I∡DSC) − kąty wierzchołkowe
I∡SBAI=I∡DCSI − kąty wpisane oparte na tym samym łuku
Jeżeli dwa trójkąty mają dwa kąty równe, to miara trzeciego kąta jednego i drugiego
trójkąta
muszą być sobie równe.
Na podstawie cechy kkk ΔASB ∼ ΔDCS.
| | IASI | | IBSI | |
A więc |
| = |
| |
| | IDSI | | ICSI | |
(<==) I∡ASBI=I∡DSC) − kąty wierzchołkowe
Na podstawie cechy bkb ΔASB ∼ ΔDCS.
A więc I∡SBAI=I∡DCSI
ΔDAS ∼ ΔCSB (ceca bkb)
I∡SCBI=I∡ADSI
Zatem I∡BADI=180
0 − I∡DCBI
I∡CBAI=180
0 − I∡ADCI
Proszę o sprawdzenie, bo nie jestem pewny