wykaż że równania :maja rozwiąznia
alina: wykaż że równania :
2x−x2=0
x*3x=1 maja rozwiąznia
22 lis 21:03
PW: To pewnie znowu twierdzenia Darboux, tylko sama musisz wyznaczyć przedział, na krańcach którego
funkcja osiąga wartości różnych znaków.
22 lis 21:24
alina: ale jak
22 lis 21:31
alina: pomocy
22 lis 21:56
PW: Metodą prób i błędów, np.
dla x=1 jest
21−12 = 1 >0
dla x=2
22 − 22 = 0
− o, udało się wprost utrafić.
22 lis 22:01
alina: a w tyma pierwszym jaka jest dziedzina
22 lis 22:18
PW: 2x i x2 są określone dla wszystkich x∊R.
Oczywiście jest jeszcze jedno rozwiązanie, wystarczy narysować znane ze szkoły średniej
wykresy, łatwiej będzie wyznaczyć przedział, w którym trzeba go szukać.
22 lis 22:33