monotonicznosc
papka: Zbadać monotoniczność ciągu √n+5 − √n.
a(n+1) − a(n) = √n+6 − √n+1 − √n+5 + √n
Co dalej z tym zrobić, mam dzisiaj jakieś zaćmienie chyba...
23 lis 13:42
Krzysiek: możesz wcześniej przekształcić
i teraz widać,że im większe 'n' tym ułamek jest mniejszy.
23 lis 14:04
Janek191:
a
n =
√n + 5 −
√n
więc
a
n +1 =
√n + 6 −
√n + 1
zatem
a
n + 1 − a
n =
√n +6 −
√n + 1 − (
√n + 5 −
√n) =
√n + 6−
√n +5 +
√n −
√n+1 =
| | n + 6 − n − 5 | | n − ( n + 1) | |
= |
| + |
| = |
| | √n +6+√n+5 | | √n + √n +1 | |
| | 1 | | − 1 | |
= |
| + |
| < 0 , bo mianownik I ułamka |
| | √ n +6 + √n + 5 | | √n + √n +1 | |
jest większy od mianownika II ułamka.
Ciąg a
n jest malejący.
23 lis 14:09
Janek191:
a
n =
√n + 5 −
√n
więc
a
n +1 =
√n + 6 −
√n + 1
zatem
a
n + 1 − a
n =
√n +6 −
√n + 1 − (
√n + 5 −
√n) =
√n + 6−
√n +5 +
√n −
√n+1 =
| | n + 6 − n − 5 | | n − ( n + 1) | |
= |
| + |
| = |
| | √n +6+√n+5 | | √n + √n +1 | |
| | 1 | | − 1 | |
= |
| + |
| < 0 , bo mianownik I ułamka |
| | √ n +6 + √n + 5 | | √n + √n +1 | |
jest większy od mianownika II ułamka.
Ciąg a
n jest malejący.
23 lis 14:09
papka: Aha, wystarczyło przekształcic wzór skróconego mnożenia, a tak w skrócie żeby jeszcze obliczyć
ograniczoność tego ciągu to liczymy wyraz a1 = √6 − 1 oraz lim a(n) = 0 i stwierdzamy, ze
ciag jes ograniczony z dołu −1 i z góry 0?
23 lis 14:34
papka: z dołu √6 − 1 ***
23 lis 14:35
papka: Z dołu o i z góry
√6 − 1

****
23 lis 14:36