Układy równań drugiego stopnia.
Weronika: Trójkąt równoramienny ABC jest wpisany w okrąg (x +2)2 + (y − 2)2 = 20. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego trójkąta, jeśli jego podstawa AB jest zawarta w prostej y = 1/2x + 3.
23 lis 10:26
5-latek: 1. Zaczalbym od rysunku
2Nastepnie wstawil za y =1/2x+3 do rownania okregu i wliczyl punkty przeciecia prostej z
okregiem
i mam wspolrzedne punktow podstawy
3. Korzystajac z tego ze wysokosvc trojkata rownramiennego przchodzi przez srodek podstawy
wyliczyl wsporzedne srodka odcinka AB i napisal rownanie wysokosci czyli prostej
prostopadlej do y=1/2x+3 i przechodzacej przez srodek odcinka AB
4. wyznaczyl punkty przeciecia tej prostej prostopadlej z okregiem . Tyle
23 lis 11:01
Weronika: Do trzeciego punktu zrobiłam sama wszystko tylko dalej już nie umiem
23 lis 11:05
5-latek: To znaczy zrobilas punkt 1 i 2 Tak?
23 lis 11:07
Weronika: tak i obliczyłam środek odcinka AB
23 lis 11:11
23 lis 11:14
23 lis 11:16
Weronika: Dziekuje
23 lis 11:17
5-latek:
23 lis 11:20