Wykresy
DeDee: Na prostej o równaniu y=x−1 wyznaczono taki punkt , aby pole trójkąta wierzchołkach M ,A(2,1),
B(5.2) było równe 5. Wtedy
A)Są dwa takie punkty: M1(3,2) i M2(−7,−8) − To odrzuciłem patrząc na sam rysunek widząc
różnicę w wielkościach trójkątów
B)Są dwa takie punkty: M1(−3,−4) i M2(7,6)
C)Są dwa takie punkty: M1(−3,−2) i M2(7,8) − tylko ten rysunek był symetryczny dla trójkąta
D)Nie ma takich punktów
Więc albo odpowiedź C, albo D, tylko czego mam użyć by pobliczyć pole tego trójkąta?
20 lis 14:46
DeDee: UP
20 lis 15:41
DeDee: UP
20 lis 16:41
DeDee: Ktoś pomoże?
20 lis 18:24
+_: odp. B
20 lis 19:58
DeDee: Na pewno? Potrzebowałbym jakiegoś uzasadnienia
21 lis 08:20
+_: można to spradzić na zwykłej kartce kratkowanego papieru,
można też przy pomocy geometrii analitycznej obliczyć:
AB=√10 , aby trójkąt o boku AB miał pole 5 jego wysokość na ten bok musi wynieść
√10wystarczy wyznaczyć proste równoległodległe do AB i odległe o √10 i obliczyć punkty
przecięcia z y=x−1
21 lis 09:48
Bizon:

... policz odległość punktu B od prostej ... będzie ona jednocześnie wysokością trójkąta.
Wzór na pole ... i wyznaczysz współrzędne punktów
21 lis 10:35
Bizon:
... a w zgaduj−zgaduli ...
D ... odpada
C ... odpada bo M1 nie leży na prostej
A ... też odpada
czyli ...
21 lis 10:39
Marilyn: Czyli jedyną poprawną odpowiedzią jest B, bo punkt M leży na prostej?
21 lis 15:59
DeDee: UP, chciałbym się upewnić
21 lis 22:05
DeDee: Podbijam
22 lis 08:42
5-latek: Tak naprawde to ile jeszce osob ma CI napisac ze prawidlowa opowiedz to B

Pomysl troche sam .
22 lis 09:38
DeDee: Po prostu nie ufam swoim obliczeniom

Dzięki
22 lis 09:44
5-latek: To moze zacznij ufac bo na maturze nie bedzie tego komfortu, OK?
22 lis 09:45
DeDee: no ok
22 lis 15:24