Analiza matematyczna , ciała
Ewa: Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań (chociażby któregokolwiek nie mam o nich
pojecia) :
Zad1. Pokazać że ciało ℤ2 z porządkiem {0<= 0,0<=1, 1<=1} nie jest ciałem uporządkowanym.
Zad2. Udowodnić ,że ciało liczb wymiernych ma własność Archimedesa.
Zad3. Udowodnić że:
∧ n∊ℕ1 ⋀x,y ∊ ℛ0+ : n√xy= n√x * n√y
Zad 4. Udowodnić ,że zbiór ℂ = ℛ2 z działaniami określonymi w następujący sposów :
(a,b) + (c,d) = (a+c,b+d)
(a,b)(c,d) = (ac − bd, ad+ bc)
Zad5. Niech f: X−>ℛ − będzie funkcją , A⊂X, c ∊ℛ . Udowodnić że:
a) Sup (przy x∊A) (f(x) +c) = sup (przy x∊A) f(x) +c,
b) inf (przy x∊A) (f(x) +c) = inf (przy x∊A) f(x) + c
23 lis 13:10