Prawdopodobienstwo
JA: Cześć

Proszę o pomoc przy zadaniach:
1. Wiedząc, że wektory U=[2, −1] oraz v= [−3,2], wyznacz współrzędne wektora w, a nastepnie
oblicz jego długość:
a) w= −4u+2v
b) W=1/2u− 1/2v
2.Rzucamy 2−krotnie symetryczną kostką. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniu A i oblicz jego
prawdopodobienstwo, wiedzac ze zdarzenie to polega na otrzymaniu liczby oczek w obu rzutach
różniących się dokładnie o 1.
3. wykorzystując zasadę mnożenia zapisz ile jest liczb 7−cyfrowych parzystych.
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje!
21 lis 23:46
JA: Proszę o pomoc
21 lis 23:51
Janek191:
a)
→ → →
w = − 4 u + 2 v = − 4*[ 2; − 1] + 2*[ −3; 2] = [ −8; 4} + [ − 6; 4] = [ − 14; 8 ]
21 lis 23:55
Janek191:
b) → → →
w = 0,5 u − 0,5 v = 0,5 *[ 2 ; − 1] − 0,5 *[ − 3; 2 ] = [ 1 ; − 0,5] − [ 1,5 ; 1 ] =
= [ −0,5 ; −1,5 ]
21 lis 23:58
JA: a jego długość? bo własnie tego nie wiem jak zrobic, to w b) współrzędne to zapewne w=
[2,5,−1,5]

a w zad 3. bedzie to odp. : 4 500 000
21 lis 23:58
Janek191:
z.2
I Ω I = 6
2 = 36
A = { (1,2),(2,1),(2,3),(3,2),(3,4),(4,3),(4,5),(5,4),(5,6),(6,5)}
I A I = 10
==============
22 lis 00:02
Janek191:
z.1 Długości
a)
→
I w I =
√ ( −14)2 + 82 =
√ 196 + 64 =
√260 =
√4*65 = 2
√65
b)
→
| | 5 | |
I w I = √ ( − 0,5)2 + (−1,5)2 = √0,25 + 2,25 = √2,5 = √ |
| = |
| | 2 | |
22 lis 00:08
JA: Dziękuję za odpowiedzi i dobrej nocy życzę
22 lis 00:17
Janek191:
z.1 b)
→
w = 0,5 *[ 2; − 1] − 0,5 *[ − 3; 2 ] = [ 1 ; −0,5 ] − [ −1,5; 1] = [ 2,5 ; − 1,5 ]
→
| | 17 | | √17 | |
I w I = √ (2,5)2 + (−1,5)2 = √ 6,25 + 2,25 = √8,5 = √ |
| = |
| = |
| | 2 | | √2 | |
22 lis 00:18
Janek191:
z.3
N = 9*105*5 = 45*105 = 4 500 000
22 lis 00:21
JA: Raz jeszcze dziękuję bardzo za pomoc "Janek191"
22 lis 16:35