Miejsca zerowe?
[N[ELO]]: Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami odwrotnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie (0;3) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych funkcji.
Zacząłem robić tak:
pierwsza liczba to a
a druga to 1a
czyli 12*(a−1a)*3=4 i co dalej? liczyłem tak:
3a2−8a−3=0
Δ=100 √Δ=10
x1=−13
x2=3
i co dalej? skąd mam wiedzieć które x wziąć? to nie są liczby odwrotne bo są też przeciwne
23 lis 12:57
[N[ELO]]:
23 lis 13:11
23 lis 13:15
[N[ELO]]: długość a ze wzoru 12*a*h na pole trójkąta
23 lis 13:41
ICSP: | | 1 | |
a − |
| na pewno nie jest długością. |
| | a | |
a długość jak wiesz nie może być ujemna.
23 lis 13:43
[N[ELO]]: to jak to oznaczyć?
23 lis 13:54
ICSP: | | 1 | |
|a − |
| | − to będzie odległość. Oczywiście dla a ≠ 0 |
| | a | |
23 lis 14:01
[N[ELO]]: no to jak to policzyć dalej?
23 lis 14:05
[N[ELO]]: mogółbym prosić o oblicznia?
23 lis 14:05
ICSP: masz proste równanie :
23 lis 14:09
[N[ELO]]: i tu trzeba 2 przypadki rozważyć?
23 lis 15:18
[N[ELO]]: i co dalej? jeżeli |a−1a|>=0 to mamy x1=−13 i x2=3 a jak |a−1a|<0 to mamy
x1=13 i x2=−3
23 lis 15:24
ICSP: | | 1 | | 1 | |
Jeżeli a − |
| ≥ 0 i to samo do drugiej: a − |
| < 0 |
| | a | | a | |
Sprawdzamy dla tego co znajduje się pod wartością bezwzględną a nie dla samej wartości
bezwzględnej.
czyli z pierwszego x = 3
Zatem
Teraz napisanie wzorów tych
4 funkcji liniowych nie powinno być problemem(po 2 funkcje dla
każdego przypadku)
23 lis 15:29
[N[ELO]]: 1o to jest 1 funkcja a 2o to jest druga funkcja. jak 4 przypadki?
23 lis 15:40
[N[ELO]]: jak 4 funkcje*
23 lis 15:41
ICSP:

4 funkcje
Po dwie dla każdego przypadku
1
o − pierwszy przypadek (rysunek z lewej )
2
o − drugi przypadek (rysunek z prawej)
23 lis 15:45
ICSP: Na odwrót : /
| | 1 | |
Po lewej jest drugi przypadek tzn gdy x = − |
| oraz x = −3 |
| | 3 | |
| | 1 | |
Po prawej jest pierwszy przypadek gdy x = |
| oraz x = 3 |
| | 3 | |
23 lis 15:49