Planimetria
Kamil: Promień okręgu wpisanego w kwadrat o przekatnej d=6 ma długość:
A)3
B)3
√2
15 sie 20:53
Kamil: prosze o pomoc
15 sie 21:02
Handi: | | 1 | |
Promień okręgu wpisanego w kwadrat to |
| długości boku.
|
| | 2 | |
Przekątna to a
√2.
15 sie 21:04
15 sie 21:08
Kamil: prosze o rysunek pomocniczy?
15 sie 21:09
walet:
Sam tu narysuj
15 sie 21:10
Kamil: prosze narysujcie rysunek?
15 sie 21:11
walet:
Musisz sam narysować, a co jeszcze mamy za Ciebie zrobić?
15 sie 21:12
Kamil:
15 sie 21:13
walet:
a gdzie jest przekątna, środek okręgu i oznaczenia?, popraw
15 sie 21:15
Handi: odwrotnie, koło ma być wpisane w kwadrat a teraz masz opisane na kwadracie
15 sie 21:16
walet:
w zadaniu okrąg jest w kwadracie czy może kwadrat jest w okręgu?
15 sie 21:17
Kamil: prosze o rysunek bo coś mi nie wychodzi
15 sie 22:52
walet:
Powtarzam pytanie − w zadaniu okrąg jest w kwadracie czy może kwadrat jest w okręgu?
Rysunek musisz zrobić sam zgodnie z odpowiedzią na to pytanie.
15 sie 23:00
Kamil: prosze pomózcie
15 sie 23:02
Kamil:
15 sie 23:05
Kamil: Godzio, Eta, robinka pomózcie
15 sie 23:06
walet:
A czemu sam sobie nie pomożesz? Weź się w końcu do roboty i przestań lamentować.
Kto Ci pomoże podczas matury? Będziesz tam sam i będziesz musiał sobie poradzić.
Dość tej bezradności, albo matura za rok.
15 sie 23:07
walet:
Oznacz długość boku kwadratu i zaznacz promień okręgu.
15 sie 23:08
Kamil: co mam liczyć?
15 sie 23:08
Kamil:
15 sie 23:10
walet:
masz liczyć to, co zostało określone w zadaniu
15 sie 23:11
Kamil: pomóz mi prosze
15 sie 23:11
Kamil: pomóz
15 sie 23:11
Kamil: powiecie jak to policzyć prosze
15 sie 23:16
Kamil: prosze
15 sie 23:16
walet:
Nie spamuj. Jeśli oznaczyłeś długość promienia przez r, to jaką długość ma bok kwadratu?
15 sie 23:16
Kamil: a=6
15 sie 23:19
Kamil: przekatna ma d=6
15 sie 23:19
Kamil: jak bym pamiętał to bym zrobił pomóż
15 sie 23:20
Kamil: d=a√2
15 sie 23:22
Kamil: d=6√2
15 sie 23:22
Kamil: no i co dalej pomóż walet?
15 sie 23:23
15 sie 23:25
15 sie 23:25
Kamil: d=3√3
15 sie 23:25
walet:
Czego nie pamiętasz?
Co ma długość 6? Bok kwadratu, czy przekątna kwadratu?, zdecyduj się.
15 sie 23:26
Kamil: przekątna ma 6
15 sie 23:28
Kamil: nie wiem juz misz mi sie robi a takie proste zadanie wstyd
15 sie 23:29
Kamil: powiesz prosze cie bardzo jak to zapisać prosze
15 sie 23:30
Kamil: powiedz
15 sie 23:33
walet:
Nie powiem, sam musisz dojść do wyniku i wykazać, ze zasługujesz na pozytywne świadectwo
maturalne.
15 sie 23:33
Kamil: nie poddam sie w tym zadaniu
15 sie 23:33
walet:
A może nie zasługujesz?
15 sie 23:33
Kamil: ale myślałem ze mi pomożesz
15 sie 23:34
Kamil: d=a√2
15 sie 23:35
Kamil: wiem o co chodzi tylko nie wiem jak to zapisać?
15 sie 23:36
15 sie 23:38
Kamil:
15 sie 23:39
Kamil: Godzio pomóz w tym zadaniu?
15 sie 23:39
15 sie 23:40
Kamil: nie wychodzi chyba
15 sie 23:40
walet:
Jeśli po 12 latach nauki nie wiesz, jak zapisać proste równanie, to chyba jednak nie
zasługujesz
15 sie 23:40
walet:
Przeczytaj jeszcze raz treść zadania i zobacz tam, ile wynosi d
15 sie 23:41
Kamil: d=6
15 sie 23:42
Kamil: pomozesz
15 sie 23:42
Kamil: nie musisz mnie obrażać
15 sie 23:42
Handi: ktoś cię tu obraził?!
15 sie 23:43
Kamil: mówi ze nie zasługuje, a skąd moze wiedziec kiedy pisze mature co?
15 sie 23:44
Kamil: powtażam nie wiem jak zapisać pomóż mi prosze słuchasz mnie walet co?
15 sie 23:45
Kamil: nie robiłem tego więc skąd mam wiedzieć
15 sie 23:45
walet:
a kiedy piszesz maturę?
15 sie 23:46
Kamil: czyli nie pomozesz mam rozumieć
15 sie 23:46
Kamil: nie teraz
15 sie 23:46
walet:
To jest zadanie z drugiej klasy gimnazjum
15 sie 23:46
Kamil: ja nie moge sobie przypomnieć prosze
15 sie 23:47
Kamil: za 1 rok
15 sie 23:47
15 sie 23:48
walet:
Raz piszesz, że d = 3√2, a w innym miejscu, ze d = 6. To jak jest w końcu?
15 sie 23:48
Kamil: czyli nie chcesz pomóc
15 sie 23:49
Kamil: d=6 chyba
15 sie 23:49
Handi: przecież masz napisane w treści zadania
15 sie 23:51
walet:
A więc masz świadectwo ukończenia gimnazjum, a tam w drugiej klasie omawiane było
twierdzenie Pitagorasa. Dalej sobie radź sam, to faktycznie wstyd zajmować na forum tyle
miejsca takimi banalnymi zadankami.
15 sie 23:52
Kamil: wielkie dzięki za pomoc
15 sie 23:55
Kamil: Dobrze się mówi jak miało się dobrego matematyka w szkole
15 sie 23:56
geniusz: ΩΔδγγ∊∫∫→→⇒∑∑∑∑ czyli ∑⇔⇔⇔γαδπΩΩΩ∞
23 lis 13:32
lhsj: a to nie wzór d=a√3/4
15 gru 20:18