Prawdopodobieństwo
bezendu:
Prawdopodobieństwo
Może ktoś mi wytłumaczyć te wszystkie wzory z prawdopodobieństwa bo nie ogarniam tego

?
19 lis 18:45
Piotr 10: Eh ten sam ból mam
19 lis 18:46
bezendu:
Czyli znasz moje uczucie
19 lis 18:47
Piotr 10: A dokładnie czego nie wiesz?
19 lis 18:49
bezendu: Wszystkiego !

Te nierówności
19 lis 18:55
Saizou : łatwo powiedzieć wszystko, i głowy do góry da się to ogarnąć
19 lis 19:05
bezendu: Saizou wejdź na gadu jak możesz ?
19 lis 19:07
Mila:
Jakie nierówności, dawaj zadania z tego działu po kolei, może coś Ci rozjaśnimy.
19 lis 19:08
bezendu: Zdarzenia losowe A i B są zawarte w Ω oraz P(A∩B')=0,1 i P(A'∩B)=0,2. Wykaż, że P(A∩B)≤0,7
19 lis 19:13
Saizou :

niebieskie to P(A∩B')=0,1
zielone to P(A'∩B)=0,2
P(A∪B)−P(A∩B)=0,3
P(A∪B)=0,3+P(A∩B)
z własności mamy że 0≤P(A∪B)≤1
0≤0,3+P(A∩B) i 0,3+P(A∩B)≤1
−0,3≤P(A∩B)
P(A∩B)≤0,7
19 lis 19:23
Misia201: Wie ktoś jak rozwiązać logarytm..? proszę na serio tego nie ogarniam
19 lis 19:25
bezendu:
| | 5 | |
..=− |
| załóż sobie team o tam wstawiaj zadania ! |
| | 4 | |
19 lis 19:26
bezendu: temat*
19 lis 19:27
Piotr 10: Przyłączę się również
P(A∩B')=P(A) − P(A∩B)
P(A'∩B)=P(B) − P(A∩B)
0,1=P(A) − P(A∩B)
0,2= P(B) − P(A∩B)
0,3=P(A)+P(B)
P(AUB)=P(A)+P(B) − P(A∩B)
P(A∩B)= P(A)+P(B) − P(AUB)
P(AUB) ≤ P(A)+P(B) ≤ 0,3
I co dalej ?
19 lis 19:29
Saizou :
0,3=P(A)+P(B) to jest fałsz
19 lis 19:35
Piotr 10: Kurde myślałem,że −P(A∩B)+(−P(A∩B) skróci się..... Chyba nie da rady to sposobem, który
zacząłem, pociągnąć tego zadania. Spróbuję później. Nie przeszkadzam
19 lis 19:40
bezendu: Nadal nic
19 lis 20:19
Piotr 10: Ja wczoraj też nic nie rozumiałem, a teraz o wiele lepiej. Siedzę i robię zadania tego typu.
Trzeba nad tym trochę posiedzieć i rysunek jest bardzo pomocny
19 lis 20:26
Mila:
Bezendu, własności prawdopodobieństwa znasz?
Dla rozłącznych zbiorów : (A∩B'),(A'∩B), (A∩B) możesz zapisać:
P(AUB)=P(A∩B')+P(A'∩B)+P(A∩B) =0,1+0,2+P(A∩B)≤1⇔
P(A∩B)≤0,7
19 lis 20:45
bezendu:
Znam te wzory które są w tablicach.. Tego wzoru 20:45 nie znam
19 lis 20:47
Mila:

ilustracja 1
A∩B=0 ⇔zbiory rozłączne , to
P(AUB)=P(A)+P(B)
Jak przy polach figur.
ilustracja 2
Dlatego często AUB rozbijamy tak: A\B, A∩B, B\A to są zbiory rozlączne i daja w sumie AUB.
P(AUB)=P(A\B)+P( A∩B)+P( B\A )
19 lis 21:23
bezendu: Ale na drugiej ilustracji mają część wspólną więc są rozłączne ?
19 lis 21:49
bezendu: Gdzie są wypisane te wszystkie zależności i wzory ?
19 lis 22:03
19 lis 22:08
bezendu: te wszystkie wzory mam w tablicach.. Chodzi o wzory typu 20:45
19 lis 22:09
Piotr 10: Z rysunku dobrze jest odczytać, ja tak robię, że rysuję tak jak pani
Mila i próbuję coś
''wyrzeźbić''
19 lis 22:10
Mila:
Bezendu, chodzi o to, że
B\A=A'∩B ?
19 lis 22:17
bezendu:
19 lis 22:18
Mila:
Mam Ci narysować?
Działania na zbiorach znamy?
19 lis 22:20
19 lis 22:23
Mila:

A'∩B=B\A
B\A− zbiór punktów, które należą do zbioru B i nie należą do zbioru A
19 lis 22:34
bezendu:
A' czyli zdarzenie przeciwne do zdarzenia A ?
19 lis 22:35
Hajtowy: Zawsze A' jest przeciwne do A
19 lis 22:36
bezendu:
A'∩B=A\B ?
i to są wszystkie wzory ?
20 lis 21:51
Piotr 10: P(A∩B) ≤ P(A) ⇔ (A∩B) ⊂ A
Dużo tych wzorków chyba jest,np. P(A−B)=P(A) − P(A∩B)
20 lis 22:05
bezendu:
Chyba ?
20 lis 22:06
Piotr 10: Ta zależności, które napisałem są prawdziwe.
bezendu z rysunku najlepiej wzory sobie
wypisywać
20 lis 22:07
Piotr 10: A i prawa de Morgana znasz ?
P( A' U B')=P( (A∩B)' ) i ''na odwrót''
20 lis 22:10
bezendu: Znam
20 lis 22:13
Piotr 10: No to lecisz

. Ja robiłem zadania tego typu na zadania.info oraz z matur z tej stronki
20 lis 22:15
bezendu:
''Matury'' czy coś Ci się kojarzy ?
20 lis 22:19
Piotr 10: Wyśle, wyśle tylko palec mam w longecie gipsowej nadal i jutro muszę się z 3 przedmiotów
poprawić niedostateczne oceny. I nie wiadomo, czy będę pisał próbne matury w przyszły tydzień.
Podaj mi swój e−mail, to jutro może wyśle
20 lis 22:23
Mila:
Bezendu,21:51 źle napisałeś, popatrz na rysunek.
20 lis 22:24
bezendu:
A∩B'=A\B ?
20 lis 22:27
Piotr 10: Wg mnie ok
20 lis 22:28
bezendu:
Piotrek Radek09873@wp.pl proszę potem o usunięcie
20 lis 22:29
Mila:
Zgadza się, ja zawsze sobie rysuję, aby nie pomylić się. Trudno wszystko miec w głowie.
20 lis 22:30
Piotr 10: OK. Z dużej litery R czy małe ?
20 lis 22:30
20 lis 22:30
Piotr 10: OK. Jutro lub w piątek rano będziesz miał
20 lis 22:31
bezendu: Dziękuję
20 lis 22:32
Piotr 10: Spoko
20 lis 22:32
bezendu:
Odświeżam bo nadal nie rozumiem...
Może ktoś jeszcze narysować inne przypadki ?
21 lis 19:41
Mila:
bezendu O jakie zadanie Ci chodzi? Już się tu pogubiłam.
21 lis 19:48
bezendu:
22:34 żeby zrozumieć te wszystkie zależności..
21 lis 19:54
bezendu:
Jeśli zdarzenia się wykluczają to (A∩B)=0 ?
22 lis 23:03
Godzio:
P(A∩B) = 0, a A∩B = ∅
22 lis 23:03
Piotr 10: Tak
22 lis 23:04
bezendu:
Godzio usuń mój post 22:29 z 20 listopada
22 lis 23:06
Piotr 10: bezendu i jak arkusze?
22 lis 23:07
Godzio: Oj z tym musisz do Jakuba pisać, bo mam uprawnienia do usuwania dzisiejszych postów tylko
22 lis 23:07
bezendu:
Od jutra zaczynam robić

Teraz muszę ogarnąć te wzory z prawdopodobieństwa
22 lis 23:08
Piotr 10: Hehe

. A ja muszę ogarnąć prawdopodobieństwo klasyczne, bo w szkole mnie nie ma i trzeba
samemu
22 lis 23:10
Piotr 10: Z tego co wiem, jest jedno zadanie tam z tymi wzorami. Najprawdopodobniej 7 lub 8 arkusz
22 lis 23:11
bezendu:
Zobaczę jutro

Wgl mało jest tych zadań z tego prawdopodobieństwa ?
22 lis 23:16
Piotr 10: Hmm bardziej chodziło mi o zadania typu '' Zdarzenia losowe A i B są zawarte w Ω oraz
P(A∩B')=0,1 i P(A'∩B)=0,2. Wykaż, że P(A∩B)≤0,7''. Te inne typu ''urny, kule'' czy jakoś tak
to są
22 lis 23:17
Piotr 10: Znalazłem też stronkę z próbnymi maturami z PAZDRO, z Lublina itd chcesz linka?
22 lis 23:19
bezendu:
Mi też chodziło o takie zadania tego typu

Ty robisz Pazdro czy kiełbasę ? Oczywiście, że
chcę
22 lis 23:21
22 lis 23:22
Piotr 10: W szkole mam zbiór Pazdro, czasami Kiełbasę też robimy w szkole. Ale osobiście nie przepadam za
tym zbiorem. Dla mnie zbiór Pazdro jest lepszy niż Kiełbasa, ale to tylko moje odczucie
22 lis 23:24
bezendu:
Dzięki
22 lis 23:25
Piotr 10:
22 lis 23:26