matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podaj
brunetka:
Podaj wzory funkcji odwrotnych do funkcji: f(x)= 3x+5 g(x)= 3
x
x+ 4
f(x)=
2− x
f(x)= x
2
dla x≥ 0
22 lis 15:39
Janek191:
Np. f(x) = 2x + 5 y = 3x + 5 3x = y − 5
y − 5
x =
3
Po zamianie zmiennych
x − 5
y =
3
x − 5
Odp. f
−1
(x) =
3
=================
22 lis 15:51