Geometria analityczna, płaszczyzny
D. d: Dane są trzy płaszczyzny 2x + 3y − 4z + 5 = 0, 2x −z +3 = 0, x+y−z=0. Przez krawędź przecięcia
L dwóch pierwszych płaszczyzn poprowadzić taką płaszczyznę, której krawędź przecięcia z
trzecią płaszczyzną byłaby prostopadła do L.
Kombinuję, najpierw wyznaczyłem pęk płaszczyzn 1 i 2 i wtedy mam wektor normalny tych
płaszczyzn lub moge wyznaczyć wektor kierunkowy krawędzi L ale co dalej?
22 lis 14:19
D. d: Czy jak wyznaczę z pęku płaszczyzn wektor normalny to wektorowo mnożąc z wektorem normalnym 3
płaszczyzny otrzymam wektor kierunkowy drugiej krawędzi przecięcia?
22 lis 14:54
D. d: Podbijam
22 lis 15:54
D. d: pomocy
22 lis 23:09
MQ: 1. Wyliczasz krawędź przecięcia 2 pierwszych płaszczyzn
2. Wyliczasz wzór na krawędź przecięcia 3 i 4 płaszczyzny, przyjmując wz. 4 płaszczyzny:
Ax+By+Cz+D=0
3. Wyznaczasz wektory normalne tych krawędzi.
4. Z warunku prostopadłości tych wektorów wyliczasz wsp. A, B, C, D
22 lis 23:21
D. d: Mogę wyliczyć wektory kierunkowe krawędzi a nie normalne. Normalne mogę wyznaczyć płaszczyzn.
22 lis 23:29
MQ: Albo inaczej:
1. Wyznaczasz krawędź L przecięcia płaszczyzn 1 i 2.
2. Krawędź prostopadła do L musi leżeć w płaszczyźnie prostopadłej do L, więc jej wektor
normalny jest wektorem tworzącym prostą L. −− z tego dostajesz wzór ogólny na tę płaszczyznę z
dokładnością do stałej D.
3. Krawędź tę wyznaczasz z przecięcia płaszczyzny 3. z płaszczyzną krawędzi z p. 2.
22 lis 23:35
D. d: A powiedz mi w czym ja popełniam błąd.
Wyznaczyłem wektor kierunkowy prostej L mnożąc wektorowo wektory normalne dwóch pierwszych
płaszczyzn. Następnie z pęku płaszczyzn wyznaczyłem wektor normalny płaszczyzny przechodzącej
przez krawędź L. Mnożąc wektorowo wektor normalny płaszczyzny 3 i wektor normalny płaszczyzny
powstalej z pęku płaszczyzn powinienem otrzymać wektor kierunkowy krawędzi "drugiej" .
Teraz mnożąc skalarnie wektory kierunkowe krawędzi powinienem otrzymać zero, stąd wyznaczę
zależność parametrów alfa i beta i następnie podstawie je pod równanie "pęku płaszczyzn". W
ten sposób powinienem otrzymać równanie szukanej płaszczyzny. Gdzie jest błąd?
23 lis 00:04