logarytm
john2: log
3(log
9x) = log
9(log
3x)
Witam. Prosiłbym o sprawdzenie mojej wersji rozwiązania następującego zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/808.html
log
3(log
9x) = log
9(log
3x)
| log9(log9x) | |
| = log9(log3x) |
| log93 | |
| log9(log9x) | |
| = log9(log3x) |
| 1/2 | |
2log
9(log
9x) = log
9(log
3x)
log
9(log
9x)
2 = log
9(log
3x)
(pytanie, czy mógłbym tak zrobić, gdybym nie wiedział, że log
9x jest > 0

)
(log
9x)
2 = log
3x
| | log9x | |
(log9x)(log9x) = |
| |
| | log93 | |
(log
9x)(log
9x) = 2log
9x
(log
9x)(log
9x) = log
9x
2
(rozumiem, że mogę tak skoro wiem, że x > 0)
log
9x
log9x = log
9x
2
(można tak?)
x
log9x = x
2
log
9x = 2
9
2 = x
x = 81