prawdopodobieństwo
Elixir: Sześcian pomalowano a następnie rozcięto na 1000 jednakowych sześcianików, które wrzucono do
pudełka i wymieszano. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania jednego sześcianika, który
a) będzie miał 2 ściany pomalowane
b)będzie miał 3 ściany pomalowane,
c) będzie miał 1 lub 2 ściany pomalowane
Mógłby mi ktoś pomóc to rozwiązać, bo w ogóle nie mam pomysłu. Z góry dzięki
irena_1:
3 ściany pomalowane mają te sześcianiki, które są na narożach sześcianu. Jest ich 8− tyle, co
wierzchołków.
Jeśli "zdejmiemy" te naroża, to na każdej krawędzi zostanie po 8 sześcianików z pomalowanymi
dwiema ścianami. Taki sześcianików jest 8*12=96.
Jeśli i te sześcianiki "zdejmiemy", to na każdej ścianie zostanie po 8*8=64 sześcianików z
pomalowaną jedną ścianą. Takich sześcianików jest 6*64=384.
Jeśli zdejmiemy i te sześcianiki, to zostaną nam sześcianiki niepomalowane, tworzące sześcian
o krawędzi 8.
Jest ich 8
3=512.
a)
b)
c)