Jak to rozwiązać?
Rafal: z2+(1−2i)z−2i=0
22 lis 15:28
22 lis 15:29
Rafal: Δ= (1−2i)2−4*1*(−2i) Co z tym dalej?
22 lis 15:57
Krzysiek: policz tą deltę a nie napisz sam wzór.
22 lis 16:00
Rafal: ale jak ją policzyć?
22 lis 16:01
Krzysiek: (1−2i)2=...
−4*1*(−2i)=8i
22 lis 16:01
Rafal: wychodzi −3+8i?
22 lis 16:02
Krzysiek: nie
22 lis 16:03
Rafal: a ile?
22 lis 16:03
Krzysiek: no przecież to są zwykłe działania, mnożenie dodawanie, jak w liczbach rzeczywistych tylko
trzeba pamiętać o tym,że i2=−1...
Δ=1−4i−4+8i=4i−3
i teraz musisz wyliczyć √Δ
√Δ=a+bi
podnosisz stronami do kwadratu i porównujesz części rzeczywiste i urojone rozwiązując układ
równań i wyznaczasz 'a' i 'b'
22 lis 16:05
ICSP: a może tak :
z2 + (1 − 2i)z − 2i = 0
z2 + z − 2iz − 2i = 0
z(z+1) − 2i(z+1) = 0
(z+1)(z − 2i) = 0
z = −1 v z = 2i ?
22 lis 16:09
Rafal: ICSP Ok.
Ale możesz jaśniej co i jak robiłeś?
22 lis 16:29
ICSP: Licz sposobem Krzyska.
22 lis 16:43
9 wrz 16:41