Liczby zespolone - zadanie.
Internecine: Witam, jutro mam kolokwium z liczb zespolonych oraz macierzy i utknąłem (może już zgłupiałem po
prostu bo już dzisiaj pare godzin w tym siedze

) na następującym zadaniu:
Rozwiązać równanie
2z2−(4+2i)z−2+14i=0 Wynik podać w postaci algebraicznej.
Myślę, że komuś "lotnemu" zajmie to mało czasu

Z góry dziękuję za pomoc!
19 lis 23:31
Krzysiek: równanie kwadratowe więc zaczynasz od policzenia delty.
19 lis 23:32
Internecine: Nie wiem, czy rozwiązywać to z niewiadomą z(metodą wielomianową), czy też z zamienić na
x+iy...? A potem układ i wpisujemy w jedno wyrażenie liczby rzeczywiste, a w drugie urojone?
Czy można inaczej? Próbowałem 2 sposobami i mi nie wychodziło :<
19 lis 23:35
Internecine: Rozumiem że będzie to tak:
Δ=(4+2i)2 −4*2*(−2+14i) ?
19 lis 23:39
Krzysiek: tak
19 lis 23:39
Internecine: √Δ=
√28−96i
z=
√28−96i
x+iy=
√28−96i /(...)
2
(x+iy)
2=28−96i
x
2+2xiy−y
2=28−96i
(uklad ) { x
2 − y
2 = 28
(rownan) { 2xy = −96
{ x
2 + y
2=
√282+(−96)2 (to jest "patent" od eTrapeza)
i teraz dodaję pierwsze do trzeciego (y
2 sie redukuje)
2x
2 = 28 + 100 //100 −−−−−−>
√282+(−96)2 =
√784+9216=
√10000=100
2x
2 = 128
x
2=64
x=64 v x=−64
(podstawiam x do rownania 2 −−−> 2xiy = −96)
2(64)y = −96 v 2(−64)y = −96
128y = −96 v −128y = −96
czyli :
{ x=64 {x=−64
postać algebraiczna:
z=x+iy
| | 3 | | 3 | |
z=64+− |
| i v z=−64+ |
| i |
| | 4 | | 4 | |
Wyszło mi tak, ale na sprawdzałem na Wolfram Alpha i podpowiada mi, że wyniki powinien wyjść
z=−1+2i v z=3−i
any ideas?
20 lis 00:06
Krzysiek: x2=64 czyli x=8 lub x=−8
20 lis 00:10
Internecine: Oh shit, już chyba pora iśc spać

dzięki...
20 lis 00:11
20 lis 00:15
ICSP: Mylisz wzory
8 − 6i to jest pierwiastek z delty a nie pierwiastek równania.
20 lis 00:20
Internecine: Masz racje.... Mógłbyś mi powiedzieć w takim razie co mam dalej zrobić, żeby wynik podać w
postaci algebraicznej...?
20 lis 00:22
ICSP: podstawić do wzoru na z
1 oraz z
2
Nic tutaj skomplikowanego nie ma.
20 lis 00:23