Dwumian Newtona
Satek: Proszę o wytłumaczenie a nie sama odpowiedz mam niedługo kolokwium i chciałbym rozumieć

a) W rozwinięciu wyrażenia ( a
3 + 1/a
2 )
15 znaleźć współczynnik przy a
5.
b) W rozwinięciu wyrażenia (
4√4x5 −3/x
3)
7 znaleźć współczynnik przy
4√x
21 lis 17:02
Satek: up
21 lis 17:44
Satek: up
22 lis 20:27
PW: a) Wyrazy rozwinięcia maja postać
| | | | 1 | |
ak = | (a3)15−k ( |
| )k, k=0,1,...,15 |
| | | a2 | |
Szukany współczynnik przy a
5 to współczynnik przy takim a
k, dla którego
45−5k = 5.
22 lis 21:20
Satek: Rozumiem a) ale mam dalej problem z b)... może ktoś coś poradzić?
22 lis 22:05
Satek: up
22 lis 22:51
Godzio:
(x5/4)k * (x−3)7 − k = x... = x1/4
22 lis 22:52