Opisz równanie prostej
As: W trójkącie o wierzchołkach a=(5,6) b(6.5) c,(0.0) przeprowadź wysokość z wierzchołka C .
Napisz równie prostej zawierającej tę wysokość i oblicz jaka ma długość
22 lis 21:18
krystek: hC zawiera się w prostej prostopadłej do AB
IhCI jest równa odległości punktu C od prostej AB
22 lis 21:21
pigor: ..., np. tak :
wektor kierunkowy ab=[1,−1] , − zarazem normalny szukanej
wysokości h z wierzchołka c(0,0), zatem
h: 1(x−0)−1(y−0)=0 ⇔
y = x − szukane
równanie wysokości,
która przecina prostą ab : 1(x−5)+1(y−6)= 0 ⇔ x+y=11 w punkcie
takim, że
x+y=11 i y=x ⇒
(x,y)=(112,112) ⇒ | h |=
√2*(92)2=
92√2,
czyli
| h |= 92√2=
4,5√2 − szukana
długość wysokości z c . ...
22 lis 21:40